A COVID-19 járvány kialakulásával ez a kérdés különösen napirendre került, és a legújabb kutatásoknak köszönhetően meg is válaszolható.
A tudomány jelenlegi állása szerint a fittség erősíti az immunrendszert, és akár egy egyszeri edzés képes megsokszorozni és hatékonyabbá tenni a kórokozókkal szembeni védekezőképességedet.

Néhány tanulmány feltárja, hogy a testedzés típusa és gyakorisága befolyásolhatja az edzés hatására kialakuló immunműködést. Nem feltétlenül a több a jobb. A testmozgáshoz választott helyszín is fontos, mint azt az edzőtermek kórokozók szempontjából vizsgált helyzete is mutatja.

Az alábbiakban a tudomány mai állását tekintheted át, hogy a testmozgás hogyan és miért befolyásolja az immunrendszeredet. És hogy vajon érdemes-e aktívnak maradni a vírusos megbetegedések számának növekedése ellenére is.

 

A 80-as években tévedtek; mára bebizonyították, az edzés erősíti az immunrendszeredet (még a rágcsálókét is)

Aktív sportolók közül többen hallották már jót akaró barátoktól, szülőktől vagy házastárstól, hogy a megerőltető testmozgás az immunrendszert gyengítheti, ezzel utat nyitva a kórokozók és a betegségek felé.
Ez a felfogás az 1980-as évek végén terjedt el, miután tanulmányok készültek arról, hogy „maratoni futók körében, a fertőzésre utaló tünetek a versenyt követő napokban és hetekben megnövekedtek” – mondja John Campbell, az angliai Bath Egyetemének, egészségügyi tudományokkal foglalkozó professzora, valamint egy 2018-as nagyon nagy horderejű, a testmozgás és immunitás témakörében keletkezett felmérés társszerzője.

Bár ezekről a tanulmányokról később kiderült, hogy túlságosan nagy mértékben a futók egyéni öndiagnózisára alapoztak.
Laboratóriumokban maratoni futókon, a verseny után végzett kísérletek során csupán néhány esetben volt bizonyítható tényleges légzőszervi fertőzés. Legtöbbjüknél csak légúti irritáció, illetve egyéb, nem fertőző állapot jelentkezett.

Utóvizsgálatok is bebizonyították, hogy maratoni futók és más hasonló versenysportot űző sportolók csupán évente néhány beteges napról számoltak be, ami azt jelzi, hogy az immunrendszerük nem túlterhelést kap a hosszútávú futás következtében, hanem ellenkezőleg, erősödik az.

Ezt követően több, mind az emberek, mind az állatok esetében végzett kutatás is megerősítette ezt a feltételezést. Egy 2005-ben, egereken végzett kísérlet sorozat például megállapította, hogy ha a rágcsálók heteken keresztül napi 30 perc könnyed futást végeztek, több eséllyel élték túl a fertőző rágcsáló influenzát, mint azok az állatok, melyek nem edzettek.

 

eger immunrendszer edzés covid koronavirus

 

Az immunrendszer az edzéstől nem legyengül, hanem okosabbra szervezi önmagát

Néhány kutatási eredmény ugyanakkor azt sugallja, hogy a megerőltető edzés ideiglenesen gyengítheti a szervezet immunreakcióját, így közvetlenül az edzés után nagyobb eséllyel vagyunk kitéve fertőzésveszélynek.
Ez a lehetőség „nyitott ablak” feltételezés néven vált ismertté, és olyan állatokon és embereken végzett kísérletekre épült, amelyek során megállapítást nyert, hogy az immunsejtek elárasztják a vérkeringést közvetlenül a megterhelő edzést követően. Majd hirtelen eltűnnek; valószínűsíthetően elhalnak a terhelési stressz következményeként.
Ez a megsemmisülés a sejtek olyan szintű csökkenéséhez vezet, hogy nem képesek felismerni a betolakodó kórokozókat és ellenállni azoknak, így mintegy nyitott ablakot szolgáltatva számukra.

Megint máskor, utólagos, szofisztikált kísérletek más eredményeket szolgáltattak.
Figyelemre méltó kísérletek során, a kutatók rágcsálók néhány immunsejtjét foszforeszkáló festékkel jelölték meg, és a kimerültségig hagyták őket futni.

Ezt követően a kutatók feljegyezték, hogy a véráramukban lévő fénylő sejtek száma először csúcsosodott, majd – a várakozásnak megfelelően – hirtelen lecsökkent.
Azt is megfigyelték, hogy ezen sejtek nagyon csekély száma halt csak el, legtöbbjük az állatok tüdejébe, zsigereibe és más olyan testrészükbe vándorolt, amely a testmozgás során a kórokozók támadásával szemben kevésbé ellenálló.

Néhány órás megfigyelést követően, a sejtek többsége visszatért a véráramba, az immunsejtek szintje stabilizálódott, így arra következtethetünk, hogy az immunitás csupán fókuszt váltott, nem pedig általánosságban gyengült.

 

Edzés hatására immunsejtjeid körbeveszik a kórokozókat, míg ha nem edzel, szétszóródnak

Ehhez hasonlóan egy, a múlt évben megjelent tanulmányban fitt, edzett egerek, melyekbe közvetlenül a megerőltető futást követően kórokozókat fecskendeztek, a fertőzésekkel szemben ellenállóbbak voltak, mint az üléshez szokott állatok.

Nagyrészt azért – mint azt további molekuláris elemzések is megmutatták -, mert az immunsejtjeik beolvasztották és körbevették a kórokozókat, miközben ugyanezen sejtek a kevésbé aktív állatok szöveteiben sokkal inkább szétszóródtak.

Egészében tekintve, az immunrendszerünkről és a testedzésről szóló kutatás megmutatja, hogy „Nincsen, vagy nagyon csekély bizonyíték van csak arra vonatkozóan, miszerint a testmozgás közvetlenül megnövelné bármilyen vírusos fertőzés kialakulásának esélyét” – mondta James Turner, a már említett 2018-as, a testmozgás és immunitás témakörében keletkezett felmérés társszerzője, valamint Bath Egyetemének, egészségügyi tudományokkal foglalkozó professzora.
„Tehát biztonságos edzeni, koronavírussal kapcsolatos kétségek ellenére is” – állapítja meg.

A testmozgás valójában valószínűleg csökkenti a fertőzések kockázatát, tette hozzá a professzor.

 

Nem most kezdj el mindennap egy maratont lefutni – a szobádban

Vannak persze kivételek.
Ha valaki nem szokott edzeni, akkor nem ez az eszményi pillanat elkezdeni egy különlegesen kihívásokkal teli és fárasztó új edzés tervet.
A 2005-ös tanulmányban – egerek és influenza tekintetében – az állatok egy csoportja, amely heteken keresztül keményen futott, valamelyest komolyabb és tartósabb ideig fennálló tüneteket mutatott, mint azok az egerek, amelyek kevésbé megterhelően futottak a fertőzést megelőzően, habár a különbség csekély mértékű volt.

 

Tartsd be a tisztasági szabályokat edzés közben is

És ne hagyd figyelmen kívül az alapvető higiéniát, és a józan észt.
Moss kezet gyakran, edzés előtt és után.  Rövidítsük le, vagy hagyd ki az edzést, ha nem érzed jól magad, kerüld az olyan edzéstársakat akik tüsszögnek vagy köhögnek, valamint töröljük át fertőtlenítő kendővel a gépeket használat előtt.
Egy múlt évi tanulmány fertőző kórokozókat azonosított be 16 különböző fitnesz felszerelés mintegy egyharmadán.

A cikk eredetijét itt találod. Fordította: Martin-Ferenczi Ágnes, funkcionálisjóga-oktató.

 

X