Három dolog határozza meg, hogy valójában hány éves vagy, ezek közül egy a biológiai állapotod. Milyen a tartásod, az érfalaid, a mozgékonyságod, a mirigyeid, szerveid állapota? Harmincévesen hetven vagy, vagy hetvenévesen harminc? Ebben segít a böjt, ami a legjobb biológiai fiatalító szer.

Szeretettel köszöntöm A kanál forradalma hallgatóit!

A nevem Vadász Ákos Tullió. A Body & Soul Életmódrendszer alapítójaként azzal foglalkozom, hogy segítsek azoknak, akik a tudatos életmódot választják.

Múlt havi adásunkban beszéltünk az életmód hármas alapjáról. Ezek a táplálkozás, a légzés és a mozgás. Előző adásunkban a légzést néztük meg alaposabban, most pedig vessük egy pillantást a táplálkozásra, illetve a táplálkozás felfüggesztésére, vagyis a böjtre.

A helyes táplálkozáshoz a tisztítókúrák is hozzátartoznak. Ezekre a tisztítókúrákra azért van szükség, mert az évek, évtizedek alatt felhalmozódott méreganyagok az oka a legtöbb betegségnek. A tavasz a legalkalmasabb időszak a méregtelenítő kúrákra, ezért most erről lesz szó.

Romolo Mantovani olasz természetgyógyász szerint csak egyetlen betegség van, a méreganyag-lerakódás. A tisztítókúrák segítenek megszabadulni ezektől a lerakódásoktól, melyek jobbára a táplálkozással, pontosabban az ipari élelmiszerek fogyasztásával kerülnek a szervezetedbe.

Ha megtisztul a szervezeted, elmúlnak a betegségek is, ugyanúgy, ahogy a lakásod is megszépül, ha kitakarítod és rendet raksz benne.

A böjtöt valamennyi vallásban és főbb ezoterikus irányzatban megtalálhatjuk, a jógától a kereszténységig. A böjt az elmúlt évezredek alatt nemcsak a vallásos, kereső embert kísérte el, hanem a gyógyulni vágyó betegeket is. Még a beteg állat is böjtöl.

A huszadik században két német orvos fedezte fel újra, és dolgozta ki tudományos alapossággal. Dr. Otto Buchinger és dr. Rudolf Breuss a neve a böjt 20. századi apostolainak. Betegek tömegei gyógyulnak meg ma is tanításuknak köszönhetően akár a rákból is.

 

böjt

 

Mi a böjt?

A böjtnek több fajtája létezik, egy mai európai átlagembernek léböjtöt érdemes tartania. Mivel a mai ember vitaminban, ásványi anyagban és enzimekben szegényes táplálkozást folytat, érdemes gyümölcsök és zöldségek levével böjtölni. Azt hívják léböjtnek, amikor evés helyett ilyen leveket fogyasztasz.

Miközben tehát a szervezeted feltöltődik vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel, ezzel egy időben beindul egy öntisztulási folyamat is. A lerakódott méreganyagoktól elkezd megszabadulni a szervezeted, és ez által éveket fiatalodik biológiai állapota.


A valódi életkorodat ugyanis három dolog határozza meg:

1, a naptári éveid száma

2, a mentális állapotod

3, a biológiai állapotod

 

Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha például hetven- vagy nyolcvanéves korodban egészséges az érrendszered, akkor az érrendszered nem hetven- vagy nyolcvanéves, hanem húsz-, harmincévesnek felel meg.

A böjt – mely önkéntes lemondás a táplálkozásról – a legerősebb tisztítókúra. Fontos különbséget tenni böjt és koplalás között. A böjt önkéntes, belülről fakadó szándékból jön létre. Ezzel szemben a koplalás külső kényszer nyomásából származik. Tehát böjtölj, ne koplalj.

A böjt abban tud Neked segíteni, hogy a jelenlegi biológiai állapotodat a fiatalkori biológiai állapotodhoz közelítse. A visszafiatalított biológiai állapotod többek közt szebb bőrt, csillogó szemeket, kevesebb lerakódást, több energiát, tisztább érfalakat jelent.

Léböjt során a tested megszabadul a feleslegtől, és ha eddig nem sikerült, most beállíthatod ideális testsúlyodat is.

A teljesség igénye nélkül lássuk, milyen betegségekre jó a léböjt:

– magas vérnyomás
– köszvény
– csökkent szénhidrát tolerancia és kettes cukorbetegség
– elhízás
– magas vérzsír értékek
– általános érelmeszesedés
– koszorúér elmeszesedés
– rheumatikus ízületi bántalmak
– krónikus gyomor- és bélproblémák
– krónikus hasnyálmirigy betegség
– krónikus vesebetegség (de nem veseelégtelenség)
– allergiák
– alvászavar, stresszes állapotok
– krónikus bőrbetegségek

 

a böjt

 

Ki böjtölhet és ki nem?

Minden 21 év feletti ember böjtölhet, megelőzési céllal is. Kivétel terhesség, pszichés kezelés alatt állás, TBC, rosszindulatú daganat, bulémia, anorexia, májcirózis, súlyosabb szívritmuszavarok, 21 év alatti kor, illetve súlyos műtét előtt, után pár héttel.

A böjtölés egyre elfogadottabb. Ma már egyre több sportolótól is hallom, hogy rendszeresen böjtölnek, még testépítőktől is.

 

Mennyit lehet fogyni léböjt alatt?

Mint említettem, a böjt segít beállítani az eszményi testsúlyodat, csak a felesleget eltávolítva. Ezért nem ugyanannyit fogy egy ötvenkilós szálkás böjtölő, és egy 120 kg-os túlsúlyos egyén. Eddigi tapasztalataim szerint egy háromnapos léböjt alatt 1-8 kg-ot lehet fogyni a böjt következményeképpen. Átlagosan 2-3 kg fogyást mértem.

Nagy mítosz az, hogy böjtöléskor nem lehet zsírból fogyni. Egyéni, hogy ki melyik nap épp miből fogy. Orvosi műszerrel több embernél mértem zsírból fogyást.

Jómagam a böjttörést követő másnap érem el legjobb zsír – izom arányomat. Már többször észrevettem, hogy böjt után a lecsökkent testzsír magas izomszázalékkal párosul, ilyenkor érem el legjobb formámat.

A leadott kg-ok akár hónapokig nem jönnek vissza, nyilván ez az utólagos táplálkozásodon múlik.

E témából már írtam egy bővebb bejegyzést, olvasd el azt is!

Az adás második részét itt olvashatod, ez a böjtölés fajtáiról szól.

A létező legjobb dolog a böjtre: elvonulni egy szép helyre egy jó társasággal.

Nyerd meg a részvételedet az április végi tisztító kúrára, és légy a vendégem!
Siess, mert sorsolás április 1-én lesz!

X