Hogyan képes valaki csúcsformát tartani a világ egyik legkeményebb profi sportjában 40 év felett is? Tom Brady amerikaifocista válasza erre a TB12.

Bánfalvi Richárd cikke

Amerikai foci és jóga? Mi a fene?

Első pillantásra furcsának tűnhet egy jógával foglalkozó oldalon egy olyan cikkel találkozni, aminek a központi témája az amerikai foci és annak kiemelkedő játékosa. Hirtelen talán eszünkbe sem jutna két egymástól távolabb álló sport, s mégis Tom Brady hihetetlen teljesítményének „titkaként˝ azon edzőmódszerét nevezi meg, ami célkitűzését, megközelítését tekintve lehetne akár a funkcionális jóga testvérrendszere is.

A kulcs a rugalmas erő.

 

A hivatásos futball, a „menetrendszerű karambolok” sportja

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) világáról talán ami először felsejlik bennünk az a sisakos-vállvédős monstrumok talajt megrengető ütközései. Óriási esések, test-test elleni küzdelem, teljes erőbedobású sprintek, és végül, de nem utolsó sorban egy tojás alakú bőrlabda. Valamilyen furcsa oknál fogva – bár footballnak nevezik (az amerikai álláspont szerint az egyetlen igazi focilabda J) -, mégis alig rúgnak bele. Legtöbbször kéz a kézre jár, s a hónuk alá szorítva futnak vele. Foci kézzel vagy lábbal, egy biztos: rendkívüli megerőltetés éri a játékosokat.

 

falcons_vs_buccaneers amerikai foci

A Falcons a Buccaneers (ez Brady-ék csapata) ellen játszik: az amerikai foci a menetrendszerű karambolok sportja.

 

Az ötszörös legértékesebb játékos (MVP) elérte hosszú távú célját

Témánk főszereplője, Tom Brady, ennek a komoly elvárásokat támasztó világnak legendás alakja. A nyáron negyvenhatodik életévét betöltő irányító (támadó csapatkapitány) 2023. február elsején jelentette be végleges visszavonulását, ezzel beteljesítve sportolói életcélját, hogy negyvenes évei közepéig teljes erőbedobással űzze a profi sportot. Ez önmagában hatalmas teljesítmény, ha számba vesszük, hogy az NFL-ben, mint általában az élspotban, harmincas éveikben kiöregednek a játékosok.

Karrierje alatt összesen huszonhárom szezont játszott végig, s a Liga történetének legtöbb, összesen hét Super Bowl (NFL bajnoki döntő) győzelmét tudhatja magáénak. Ötször kapta meg a Super Bowl MVP (legértékesebb játékos) és kétszer az évad legjobb támadója díjat. Ő tartja a legtöbb passzolt yard (sikeres elkapás után szerzett távolság a pályán) és a legtöbb hatpontos passz („gólpassz”) rekordját is. A felsoroltakon kívül számos rekord kapcsolódik még a nevéhez, kétség kívül a sportág történetének egyik legjobbja.

 

tom brady passz tb12 buccaneers

Brady a legtöbb passzolt yard (sikeres elkapás után szerzett távolság a pályán) és a legtöbb hatpontos passz („gólpassz”) rekordere is. Christian Petersen/Getty Images

 

„Brady-nek könnyű”!

Nyilván szerencsés csillagzat alatt született, hiszen minden tehetsége, adottsága egyenes úton vezette ehhez az irigylésre méltó, sikeres pályafutáshoz – merülhet fel bennünk a gondolat.

Ám érdekes módon nem is állhatnánk távolabb az igazságtól.

Tom Brady bár sportcentrikus családba született, s kiskortól folyamatosan sportolt, sosem büszkélkedhetett ideális testalkattal, az amerikai focihoz pedig egyenesen előnytelennek ítélték felépítését. Már középiskolai, egyetemi évei alatt is azt tapasztalta, hogy társai többsége gyorsabb, erősebb ügyesebb nála. 2000-ben az NFL új játékosok válogatásán (draft) mindösszesen a hatodik körben, százkilencvenkilencedikként választották ki.

Ami azt jelenti, hogy az összes csapat mellőzte – legalább hatszor.

Az elemzések a következő negatívumokat állapították meg róla: „Rossz testfelépítésű. Nagyon vékony, nem elég robosztus. Nem elég erős a karja. Nem elég mozgékony.” Egyetlen szakértő sem jósolt volna neki sikert, nemhogy azt a fantasztikus eredményességet, ami ma már egybecseng a Brady névvel.

 

tom_brady_buccaneers tb12

Tom Brady. Kép: Jonathan Bachman/Associated Press

 

Tom Brady szorgalma felülírta a genetikai hátrányait

Minden elvárással szembeni hosszútávú sikerének titka törhetetlen, hősies eltökéltsége imádott sportja és az álma mellett. Mivel kénytelen volt belátni, hogy adottságok, tehetség terén nem veheti fel a versenyt sporttársaival, elhatározta, hogy kétszer olyan keményen fog hajtani.

Minden egyes edzéshez úgy állt hozzá, mintha döntő mérkőzés lenne.

A profi ligába jutás után sem vett vissza a lendületből, a szezononkénti több száz edzés szinte mindegyikén végig részt vett, míg az átlag jelenlét hetven százalék körül mozog.

 

tom brady tb12

Brady szuperképessége a szorgalma.

 

Ám minden hős életében eljön a pillanat, mikor szembe kell néznie főellenségével

Ez Tom esetében nem volt más, mint az élsporttal egyidős mumus: a folyamatos, extrém terhelés okozta sérülések, a test felőrlődése, és a nem szűnő fájdalom. Ő maga így emlékszik erre a harcra:

„A fizikai fájdalommal középiskolás korom óta együtt éltem. Nem ismertem más megoldást, azt gondoltam, ez már csak így megy. Tettem, amit mindig: jegeltem a karomat és a vállamat, pihentettem a könyökömet egy vagy két napig, és figyeltem, mikor tér vissza a fájdalom. Mindig visszatért.”

 

Brady egy holisztikus szemléletű sportterapeuta segítségével meggyógyul, és később közösen megalkotják a TB12-őt

Az általános szemlélettel szemben, Brady-t nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy a fájdalomnak nem kell az élsport, s pláne az élet szükségszerű velejárójának lennie. Csapattársa ajánlására 2004-ben ismerkedett meg Alex Guerrero sportterapeutával, aki hagyományos kínai orvoslást tanult. Életét és pályafutását azzal töltötte, hogy tanulmányozza és ötvözze a keleti és nyugati szemléletmódot a sportteljesítmény és az egészség megőrzése érdekében. Kettejük közös útja oda vezetett, hogy hála Alex új szemléletének, Brady sérülései, fájdalmai enyhültek, majd tartósan megszűntek, 2013-ban pedig hosszú együttműködésük új szintre lépett közösen alapított sportterápiás központjuk, és célzott, holisztikus rendszerük a TB12 képében.

tom brady alex guerrero tb12

Alex Guerrero és Tom Brady, a TB12 alapítói.

 

A TB12 és a funkcionális jóga küldetése hasonló: a korfüggetlen csúcsforma

A TB12 módszer mind földrajzilag mind kulturálisan távoli utat járt be a funkcionális jóga rendszeréhez képest. S mégis, végcéljában találkozik a két megközelítés: ez pedig nem más, mint a laza, rugalmas izomzat adta életerő. Közös felismerés, hogy a napjainkban divatos nagy, látványos izomtömeget fejlesztő erőedzések a nyújtások és funkcionális gyakorlatok hiányában, tömött, feszes izomzatot eredményeznek, ami csökkenti a sérülésekkel szembeni ellenállóképességet.

Brady úgy határozza meg a csúcsformát, csúcsteljesítményt, hogy hosszú távon, évről-évre jobbak vagyunk, mint korábban.

A funkcionális jóga küldetése a modern élet okozta méltatlan, korai öregedés legyőzése, s saját csúcsformád, egészséged és képességed folyamatos hosszútávú fejlesztése.

tb12 kitörés

A funkcionális jógában a kitörést acél- vagy fabuzogánnyal (perzsa buzogány, míl) végezzük. Kép Tom Brady Tb12 c. könyvéből.

 

tb12 oldalhíd

A funkcionális jógában az oldalhidat és változatait rendszeresen végezzük. Kép Tom Brady Tb12 c. könyvéből.

 

Végezetül: mit tanulhatunk Brady-től?

Most már bevallhatom, hogy írásom elején kicsit megvezettelek, kedves olvasóm, mikor azt mondtam, hogy témánk főszereplője Tom Brady. Valójában bár vitathatatlanul inspiráló, kiemelkedő ember, esetünkben története és a cikk célja, hogy útmutatóul szolgáljon az igazi főhős számára: Számodra.

 

tom brady tb12

A főhős te vagy! Tom Brady. Maddie Meyer/Getty Images

 

Azt szeretném láttatni veled, hogy még ilyen kivételes, egyenesen legendás életút mögött sincs olyan érték, amivel Te ne rendelkeznél. Hiszen az álmaid, céljaid, s az elérésükhöz szükséges erő épp úgy megvan benned is, mint Brady-ben, aki módszerét szintén nem kizárólag élsportolóknak hozta létre, hanem „bárkinek, aki energikus életre vágyik”.

Egyetlen dolgot kell tenned: lelkesen elköteleződni a saját csúcsformád elérése, és hosszútávú fenntartása mellett.

Brady-vel ellentétben neked már nem kell kikísérletezned a módszert, ami a rugalmas erőben fejleszt. Ezt az utat a funkcionális jóga már bejárta, oktatóink a rendszer felismeréseinek esszenciáját adják át neked.

Gyere, vágj bele, fedezzük fel együtt a Te csúcsformádat: válassz funkcionálisjóga-órát itt!

„A férfinek nincs joga a fizikai edzés terén amatőrnek lennie. Szégyen számára anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erőt, amire a teste képes.”
Szókratész

Források: nemzetisport.hu, Tom Brady: A TB12 módszer

X