Vegetárius lettem 17 éve. Amikor  édesanyám megtudta, közölte, ha összeesem az utcán az egészséges életmódom miatt, nem fog mentőt hívni.

A közel két évtized alatt mind saját, mind ismerőseim példáján bebizonyosodott, hogy vegetáriusként az ember egészséges, szép, szálkás, erőtől duzzadó testet építhet magának. Régi tanítványom, Deák Bálint is fiatalon kezdte a vegetárius életmódot: tapasztalatai is a hiteles beszámolók közé tartozik.

Előző blogbejegyzésben Somlóvári kapitány életmóddal kapcsolatos eredményeit itt olvashattad. Bebizonyította, 54 éves korban is vissza lehet fiatalodni.

 

Vegetárius sportoló: szálkás, feszes test és kiváló egészség.

 

A 22 éves vegetárius Bálint esete pedig a fiatalok számára fontos minta. Eredményeit táplálékkiegészítők nélkül, természetes élelmiszerekkel, módszerekkel érte el. Van élet a fehérjeturmix, a csirkemell és a rizs szentháromságán kívül is!

Egy fiatal könnyen fejlődik, alacsony a testzsírja, szinte alig kell tennie valamit, hogy jól nézzen ki, és egészséges legyen. De a jó adottságokkal jól is kell bánni!

Bálint pár éve nálam végzett, mint jógaoktató. Azóta szövődő barátságunk alatt nyomon követhettem, hogy a vékony, asztmás fiúból hogyan lett ragyogó külsejű és belső értékekben gazdag fiatalember.

Bálint 181 cm magas, 70 kg, vegetárius. Szálkás, izmos, hajlékony és jó az állóképessége. Testzsírszázaléka 8,8% (alacsony), izomszázaléka 46,2% (nagyon magas), zsigeri zsírja 3% (normális). Ennek köszönhetően néz ki ilyen bámulatosan!

Ha nem vonz a vegetárius életmód, heti 1-2 vegetárius napot akkor is érdemes beiktatnod, hogy sokkal jobban érezd magad, és szálkás, feszes tested legyen.


Íme Bálint beszámolója:

Kb. 4 éve kísérletezem a vegetáriánius életmóddal.

Kezdetben a lehető legrosszabb változatot űztem, lényegében ugyanazt ettem mint az átlag polgárok, csak hús nélkül. A menü tehát olyan fogásokból állt, mint pizza hús nélkül, gyros hús nélkül, pörkölt hús nélkül csak szafttal, paprikás krumpli kolbász nélkül.

Később fokozatosan leálltam a halevéssel is, és utána jött a tejtermékek kizárása az étrendből. Ekkor jártam két húsmentes évnél, de különösebb testi változást nem fedeztem fel. Talán annyi, hogy kevésbé volt savas a szervezetem egy vegyes táplálkozóhoz képest, és könnyebben mentek a nyújtó gyakorlatok.

Ahogy telt az idő egyre inkább beleástam magam a témába, és sorra olvastam a könyveket, cikkeket emberekről, akik jelentős változást tapasztaltak az étrend reformálásával. Léteznek olyanok, akik csak gyümölcsöt esznek, vannak akik száműzték a főtt ételeket, és csak nyers formában fogyasztanak növényeket, a vegetáriánus étrend különböző fajtáit űzik sokan: tejet, tojást fogyasztók.

Az emberekben, akiket hitelesnek találtam táplálkozás terén, két fő dolog volt közös. Lehetőségeikhez mérten igyekeznek az alapanyagokat helyi termelőktől, vagy akár saját kertjükből beszerezni vegyszermentesen, és napi szinten sportolnak.

Én a magam útját mindig úgy alakítottam és alakítom, hogy kipróbálom a különböző étkezési irányvonalakat, és ami beválik, azt beépítem a már meglévő rendszerbe. Felmerül a kérdés, hogy mi szimpatikus, és mi nem.

Számomra ez viszonylag egyszerűen dől el: megnézem az embert, aki hirdeti azt. Ha találkozom valakivel, aki 5O éves korában nem térdprotézisre vár, hanem lefut napi tíz kilométert és energikus, fiatalos, és jobb állapotban van mint a legtöbb huszonéves, akkor az illető valamit jól csinál, és hallgatok rá.

Ami a jelenlegi táplálkozásom illeti, kb. 6O-7O%-ban nyers zöldségekből és gyümölcsökből áll, abszolút mellőzve a glutént és az állati eredetű dolgokat.

Általában reggel gyümölcsöt eszem. Ha van lehetőségem akkor turmix formájában, ha nincs, magában, a lényeg, hogy nem keverem őket, egyszerre csak egyfélét – az erjedés elkerülése miatt. A nap többi részében főleg zöldségek vannak az étlapon valamilyen “körettel”. A személyes kedvencem a quinoa, de helyet kap a köles, amarant is. Szoktam főzeléket csinálni vöröslencséből, sárgaborsóból.

Ezeket egészítem ki különböző olajokkal a telítetlen zsírsavak végett. Próbálkoztam halolajokkal, de itthon nehéz és drága jó minőségűt beszerezni (kb. 5O dollár egy üveg), az olcsókat általában lenolajjal tuningolják, a kapszulát meg el lehet felejteni…

 

A vegetárius sportoló életmódjával minimálisra csökkentette allergiáját és asztmáját.

 

Szerencsére itthon többen is foglalkoznak hidegen sajtolt olajak előállításával, és kiváló minőséget gyártanak jó áron. Létezik lenolaj, mákolaj, mandulaolaj, tökmagolaj, máriatövismag-olaj stb. Én ezekre úgy tekintek, mint egy autóban a motorolajra, fékolajra. Nem kifejezetten ezektől működik, de nélkülük nem működik jól.

Nagy kedvencem a kendermagfehérje por. Nagyon jó beltartalma van (megtalálható benne az összes aminosav, B-vitaminok, telítetlen zsírsavak, nyomelemek), és könnyen hasznosítja a szervezet a testépítők tejsavófehérje-izolátummal szemben.

Nagy kedvencem még a chia mag, melyet főként atléták szoktak fogyasztani, mert kiváló energiaforrás. Helyi termelőktől szoktam venni “élő kenyeret”, mely aszalt zöldségekből és magvakból áll. Ha bemegy az ember egy bioboltba, számtalan kis kiegészítőt talál, érdemes kísérletezni velük, mindenkinek más jön be.

Cukrot nem fogyasztok, csak ami a gyümölcsökben előfordul, de azokra is figyelek, nehogy sok legyen. Mostanában nagy figyelmet fordítok arra is, hogy ne egyek sokat ( hajlamos vagyok rá :D), és hogy mit mivel eszem. Például a krumplival nehezen emészthető a fehérje, a hüvelyeseket sem lehet mindennel keverni mert puffadást okoz.

Egyik fontos része az étrendemnek a böjt. Régebben próbálkoztam a heti egy nappal, de az nem jött be. Most havi egy böjtöt csinálok 3-4 napig. Ennyi idő alatt kiürül az emésztőrendszer, és kellőképp tud méregteleníteni a szervezet. Ennek a segítésére is vannak kiváló tisztító módszerek.

Másik fontos része a testmozgás. A megfigyelésem szerint napi szinten 1 óra szükséges mindenkinek. A szervezetnek kell ennyi, hogy optimálisan tudjon működni.

 

A vegetárius sportoló életmódjával szebb bőrre tett szert.

 

Én háromféle edzést végzek:

  • kardióvaszkuláris (szív- és keringésjavító), ami általában 3-1O km futást jelent, az állóképességem fejlesztése miatt,
  • erősítés, ami főleg saját testsúlyos gyakorlatokból áll,
  • nyújtás, jóga ászanák.

 

Vegetárius étkezési szokásaim és edzési módszereim segítségével:

  • minimálisra csökkent az allergiám és az asthmám,
  • teljesen megváltozott a bőröm struktúrája (mióta nem eszem glutént, vékonyabb, selymesebb lett a bőröm),
  • a terhelés ellenére nincs semmilyen ízületi fájdalom,
  • és sokkal energikusabb, motiváltabb vagyok.

 

Sokan mondták és mondják, hogy az ember úgy van kitalálva, hogy mindent kell ennie, meg egészségtelen nem enni ezt-azt. Vannak nagyon jó és érdekes viták a témával kapcsolatban, de én nem foglalkozom az elmélettel, hanem csinálom a gyakorlatban azt, ami bevált nekem: a vegetárius étrend.

Másnak lehet, hogy más módszer jön be, sokféle életmód létezik, és mind más ellátást kíván, de az biztos, hogy az ember életstílusa drasztikusan megváltozott az elmúlt néhány évtizedben, és ezt az evolúció nem tudja ilyen léptékkel követni, ezért kell figyelni magunkra, és felülvizsgálni néhány berögzült hitrendszert, és ha szükséges, kipróbálni valami újat!

 

Kedves Szülők!

Fiatal korban könnyebb a gyereket egészséges életmódra, mozgásra nevelni. Mutasd meg neki ezt a pozitív példát!

X