Tudatos zsírégetés, hogy az elégetett kalóriák minél nagyobb része származzon zsírból. A cikkből kiderül, milyen módszert válassz, ha célod a feszes, szálkás test. Nemcsak az számít, hány kalóriát égetsz el, hanem azt is, hogy abból mennyi volt a zsír. Ezért  a futás nem a legjobb módszer, ha fogyni akarsz!

Azt hiszem, a zsírégetés fogalmát már sokan ismeritek, mégis, sokszor még szakmai körökben sem tiszta a pontos jelentése. A tudatlanság homályát e cikk hivatott közérthetően eloszlatni.

A zsírszövet az anyagcsere során szerzett többlet energiát tárolja hosszú távon. Azaz, ha többet eszel, mit amit felhasználsz, a felesleges energiát a zsírszövet raktározza el, és használja föl, amikor szükséges. A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg.

A zsírszövet olyan, mint a bankszámlád, a pénztárcád, a malacperselyed. A pénz az energia, a fel nem használt pénzt oda rakod. Amikor szükséged van rá, kiveszed.

 

 Tudatos zsírégetés - csak a pénztárcát szeretjük kövéren.

 

Amennyire kívánatos a kövér pénztárca, amikor többet keresel, mint amit költesz, annyira nem az a kövérre hízott, magas testzsírral rendelkező test. Az elhízás jól jön, ha fogságba esünk, és nem adnak enni, ám a hétköznapi életben kényelmetlen, nem esztétikus, és a szervek között felhalmozódott túl sok zsigeri zsír metabolikus szindrómához vezethet, ami a cukorbetegség előszobája.

Az állatvilágban nem találkozunk elhízott állattal. Vagy az ember hízlalja fel állatait következetlen magatartásával, vagy azért, hogy később megegye őket (sertés – szalonna). Kivételt képeznek a téli álom előtt zsírt gyűjtő állatok, vagy például az elefántfóka, aki fölhízlalja magát, majd olyan helyre úszik párosodni, ahol kevés a táplálék, és 3-4 hónapig nem eszik! Azaz az állatvilágban az elhízás mindig időszakos, célja van, és hosszú böjt követi. Nekik nincs szükségük tudatos zsírégetés re, mert ösztönösen elégetik a felesleget.

 

 Tudatos zsírégetés - az elefántfóka csak időszakosan kövér, utána leböjtöli.

 

A mozgás során energiát használunk fel. Kiszámítható, és kalóriatáblázatok bemutatják, milyen tevékenység hány kalóriát éget el. Amíg természetközeli életmódot éltünk, a nagy fizikai tevékenység miatt ösztönösen ledolgoztuk azt, amit bevittünk. A táplálék is természetes volt, nem pedig üres kalóriáktól hemzsegő, fehér cukros ipari élelmiszer.

A probléma tehát röviden: túl sokat eszünk, és túl keveset mozgunk. A különbözet a felesleges energia, amit a zsírszövet tárol. Ez egy intelligens lehetőség a nehéz időszakra, a civilizált életmód azonban biztonságot és kényelmet teremtett, ami kiküszöbölte a természetes kalóriaégetést. Ezért irányításunk alá kell vonni a kalóriakérdést.

A szépségideál megváltozott. A Rubens-i idomok kora lejárt. A puha és párnázott test Nyugaton nem a gazdagság és jóllét jele, hanem a lustaság, igénytelenségé és betegségé. A kövérség még bizonyos keleti országokban kívánatos, aki nem szeretne lefogyni, elmehet oda, hogy jól érezze magát.
A szálkás test azt jelenti, hogy az izmok és a bőr között kevés a zsír, és jól kirajzolódnak az izmok.

Kiváló példa erre Cameron Diaz váll- és karizmai.

 

Tudatos zsírégetés - Cameron Diaz szálkás teste

 

Férfiak számára állít magas mércét mind szálkásságban, mind erőnlétben Frank Medrano vegetárius sportoló.

 

Tudatos zsírégetés - a vegán Frank Medrano szálkás és erős teste

 

Korunk szépségideálját erősen befolyásolja a fitneszvilág, ahol alacsony testzsírú, magas izomtömegű, arányos, szálkás, feszes test a kívánatos és szexi. Ha eltekintünk azoktól a szélsőségektől, amit főleg a női testépítők világában láthatunk, egy ilyen alak tényleg szép.

Pár szó a testzsírszázalékról, és vessünk egy pillantást a testösszetételre a hobbisportoló szemével!

A testzsírszázalék az az érték, mely megmutatja, csodás testednek hány százaléka zsír.
Az izomszázalék az az érték, mely megmutatja, csodás testednek hány százaléka izom.
A zsigeri zsírszázalék az az érték, mely megmutatja, csodás testednek hány százaléka az a zsír, mely a belső szerveid között leledzik.

A szépség az arányokról szól. Felejtsd el, hogy a mérleg mennyit mutat.
Nézzünk pár példát a testösszetétel arányaira!

1, Átlagos zsírszázalék, átlagos izomszázalék: átlagos alkat, már az is nagy dolog, ha valaki ezt tartani tudja a 3-4. x felett. Ha ezekkel az arányokkal hízik a test, akkor ez a mackós alkat, ahol érezni az izmokat a zsírréteg alatt.

2, Magas zsírszázalék, alacsony izomszázalék: löttyedt, plöttyedt, szétfolyó, izomtalan test. Ez az, ami a feszes ruhában jól mutat, de amint levetkőzik, a szépségfaktor zuhanni kezd. Azoknál figyelhető meg, akik nem akarnak mozogni, és gyors, egészségtelen koplalásokkal akarnak jól kinézni. Pl. divatmodellek. Tudatos zsírégetés és erősítés a megoldás.

3, Alacsony zsírszázalék, magas izomszázalék: sportos, egészséges, fiatalos, esztétikus és szexi test. Az illető figyel az étkezésére, és rendszeresen edz, mert az izom a használattól fejlődik, a lustálkodástól visszafejlődik. Erre hozok két vendégemet példának.

Mivel nem hiszek az interneten található képeknek és adatoknak, saját kutatásba fogtam. Bizony, sokat kellett kutatnom, mire bemutathatom ezt a két hobbisportolót: egy férfit és egy nőt, akik mintaként szolgálhatnak. A mért adatok hitelesek, piacvezető orvosi műszerrel mértem.

 

Nézzük Izabellát!

Kor: 33 év
Súly: 56,9 kg
Magasság: 171 cm
Testzsírszázalék: 14,9%
Izomszázalék: 46,7%

 

Tudatos zsírégetés - szép és arányos női test 14,9% testzsírral és % izommal Tudatos zsírégetés - szép és arányos női test 14,9% testzsírral és % izommal

 

Izabella kb. négy éve jár hozzám. Szerencsés alkat, száraz izmokkal rendelkezik. A jó adottságok szorgalommal társulnak, rendszeresen jár edzeni, rúdtáncolt is egy időben. Sok zöldséget fogyaszt. A gerince is sokat javult.
Amint látjátok, alakja kisportolt, arányos, karcsú, feszes, nőies. Nyoma sincs annak a férfias vonalat vivő női testépítő/fitnesz túlizmoltságnak.
Ő az a nő, aki ha felvesz egy miniszoknyát magas sarkúval, leáll a forgalom. Ő az a nő, aki le mer vetkőzni, mert fürdőruhában is ámulatba ejti környezetét. Egyébként életben még jobban néz ki.

 

Nézzük a vegetárius Bálintot!

Kor: 22 év
Súly: 70 kg
Magasság: 181 cm
Testzsírszázalék: 8,8%
Izomszázalék: 46,2%
Zsigeri zsír: 3%

Tudatos zsírégetés - szép és arányos férfi test 8,8% testzsírral és 46,2 % izommal

Bálint titka a vegetárius étkezés és a rendszeres edzés. Nálam végzett évekkel ezelőtt jógaoktatói tanfolyamot. Derékfájásától megszabadult. Fut, saját testsúlyos erősítő gyakorlatokat is végez. Asztmája rengeteget javult.

 

Ha a gyereket nem tömjük halálra, neki még természetesen alacsony a zsírszázaléka. Vékony testén bőre és az izom között szinte semmi zsír nincs. Nála ez természetes és egészséges állapot. Ilyenkor jön az elhízott szülő, nagyszülő, aki magát megtéve etalonnak rosszul értelmezett gondoskodásból  sopánkodni kezd, hogy: Olyan sovány ez a gyerek!

A városi gyerek felnő, és munkába áll. Napjait a számítógép előtt tölti, amikor sportéletéről beszél, múlt időt használ. Feszültségét evéssel oltja. Az arány eltolódik, és harmincöt fölött már sokszor több rajta a zsír, mint az izom. Már nem mer ráállni a mérlegre, levetkőzni a strandon. Ruhatárát egyre nagyobb méretekre cserélni, végül az XXXL-es boltban köt ki.

Nézzük meg, milyen nem javasolt módszerei vannak a zsír elleni küzdelemnek!

1, Zsírleszívás – drága, fájdalmas, visszanő (sokszor máshova)

2, Koplalás, buta fogyókúrák – időszakos eredmény kemény küzdelem árán, zsír helyett gyakran izomszövetből fogyás

3, Mesterséges fogyasztószerek – jó esetben hatástalan, pénzkidobás, rosszabb esetben sikerül neki erőszakosan beleszólni a szervezet anyagcseréjébe, és felpörgeti, mely idő előtt elöregíti azt (thyroxin, Lkarnitin stb.). Az interneten se szeri, se száma azoknak az szereknek, amiket rá akarnak sózni a fogyni vágyókra.
Ne dőlj be a hülyeségnek, csak a pénzedet akarják!

4, Kamu eszközök – hasra tekert izzasztó öv, nylonruhák, rázógépek, stb. nevetséges holmik, melyek teljesen hatástalanok, és sokszor bontatlanul a polcon porosodnak.

 

Három olyan tudatos módszert ismerek, mellyel természetes módon, káros helyet kedvező mellékhatásokkal fűszerezve, tartósan lehet megszerezni a vágyott bomba alakot. Összefoglaló néven életmódváltásra lesz szükség.

1, Mértékletes táplálkozás – megfelelő mennyiségű és sok nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend

2, Rendszeres edzés  tudatos zsírégetés edzés elvét használva – hogy a felhasznált kalóriák minél nagyobb része származzon zsírból.

3, Mértékletes táplálkozás és rendszeres tudatos zsírégetés együtt – hogy a ledolgozott kalóriákat ne pótoljuk vissza, mert az egy sziszifuszi munka.

+1, A tudatos zsírégetés mellett kiegészítésként érdemes az izmokat erősíteni, mert a fejlettebb izom jobban látszik.

Ennyi.

Lássuk bővebben a tudatos zsírégetés elvét!

A tudatos zsírégetés az az aerob tevékenység, mely során a szív edzés közbeni maximális terhelhetőségének 60-70%-ával dolgozol. A tudatos zsírégetés alacsony intenzitású, hosszan tartó edzés. Ebben a tartományban dolgozva az elégetett kalóriák nagyobb részben származnak zsírból, mintha magas intenzitású edzést tartanál. Erre jó példa a gyors gyaloglás.

Ez azt jelenti, hogy egy pulzusmérőt használva vezeted az edzéseidet. Futó-, taposógépek, szobakerékpárok tartozéka ez. Ha máshol/máshogy edzel, lehet kapni hordozható jeladót és órát hozzá. Én Polart használok.

A tudatos zsírégetés a kívánt edzési tartománya a maximális tartományod 60-70%-a. Egy képlettel könnyen kiszámolhatod, hogy Nálad hol van ez a tartomány:

220 – életkorod = maximális terhelhetőség
maximális terhelhetőség X 0,6 = a tudatos zsírégetés alsó határa
maximális terhelhetőség X 0,7 = a tudatos zsírégetés felső határa

Világítsuk meg ezt egy példán keresztül!

Én 37 éves vagyok.
220-37=183
Az edzés során 183/perc az az érték edzésen, ami a szív maximális terhelhetősége. Ez nem azt jelenti, hogy ne tudna a szív gyorsabban verni, de edzés során sosem cél, hogy széthajtsuk.

A 183 60%-a 110, 70%-a pedig 127.
Ez azt jelenti, hogy a tudatos zsírégetés ebben a tartományban valósul meg. Ha ennél alacsonyabb, nem jelent kihívást a szervezetednek, mert túl közel áll a hétköznapi mozgáshoz, amihez hozzászokott. Ha ennél magasabb, kevesebb zsírt égetsz, és több más energiahordozót (vércukrot, glükögént stb.). Vagyis kevésbé fogysz zsírból.

tudatos zsírégetés azt jelenti, hogy olyan edzésmódszereket használunk, mely célja az adott idő alatt a legnagyobb mértékű zsírégetés. Futás közben ugyan több kalóriát égetsz el, mint gyors gyaloglás során, de az elégetett kalóriákból jóval kevesebb származik zsírból.

tudatos zsírégetés elvének megfelelő edzés néhány jele:

– természetes légzés, képes vagy a beszédre lihegés nélkül,
– kevés izzadás,
– az arc alig, vagy egyáltalán nem pirosodik,
– nem kezd el szúrni az oldalad,
– úgy érzed, bármeddig bírod.

A mértékletes, tudatos táplálkozás azért fontos, hogy az elégetett kalóriákat ne szedd vissza. Hacsak nincs napi több órád edzésre, jobb, ha odafigyelsz az étkezésre.

A következő cikkben több olyan edzésmódszert is bemutatok, mely bizonyítottan a tudatos zsírégetés elvét valósítja meg. Egy pulzusmérő eszközzel Te magad is kitalálhatsz módszereket, mely megfelel a tudatos zsírégetés elvének.

X