Edzés a tengerparton, avagy hogyan változtathatod a tengerparton fekvést fitnesz-wellnesz nyaralássá? Vannak, akik 2-5 kg-ot híznak nyaralás közben, míg mások magas energiaszinttel, karcsún és lélegzetelállító alakkal jönnek haza. Te melyiket választod?

Egy tengerparti városban töltött átlagos nyaralás során igyekezünk teljesen kikapcsolni, magunk mögött hagyni a mindennapokat. A kikapcsolódás alatt jól megjutalmazzunk magunkat: tengerparti fekvéssel és bőséges ínyencfogásokkal. Ugyan ki tudná megállni a helyi ételkülönlegességek csábítását, miközben az felhasznált kalóriamennyiség jelentősen lecsökken a szokottnál is kevesebb mozgás miatt?
Alig tudtuk le a karácsonyi és a húsvéti lakomákat a rokonoknál, máris támadás éri az emésztőszerveinket.

A fekvéssel egybekötött nassolás végeredmény már korántsem annyira vonzó. Vannak, akik egy egyhetes nyaralás során akár 5(!) kg-ot is képesek meghízni. Alultervezve is 2 kg-mal lehet számítani, ha jól elengedjük magunkat. Évi egy nyaralással számítva 20 év alatt ez akár 40 kg súlyfelesleget is jelent!

A sok kövér, középkorú, idős ember valaha jó alakú fiatal volt! A jelen szokásain múlik, hogy fogsz kinézni tíz, húsz év múlva.

Az elhízási képlet így néz ki:

Elhízás évente = nyaralás során hízott kg-ok száma X évi nyaralások száma X nyaralással töltött évek száma

Példa:

40 kg túlsúly = nyaralás (2 kg) X évi egy nyaralás X 20 év nyaralással töltött év

Így lesz az ötven kilós hölgyből kilencven kilós néni, vagy a hetvenöt kilós férfiból száztizenöt kilós tata. Pedig még hetvenévesen is lehet jól kinézni, és megőrizni az egészséget.

Hogyan?

A tengerpart nemcsak elhízás kockázatát, hanem kiváló edzési lehetőségeket is kínál. Szerintem kevés örömtelibb, élvezetesebb és eredményesebb edzésfajta létezik, mint az edzés a tengerparton!

Mit jelent az, hogy edzés a tengerparton?

Csak a képzelet szab határt annak, mi mindenfélét tudsz sportolni a tengerparton. Lássuk pontokba szedve!

 

1, Zsírégető edzés a tengerparton

A tengerparton általában kiépített sétányok vannak, kerékpárúttal. Itt végezhetsz gyors, zsírégető gyaloglást, hiszen a láb mindig kéznél van, és a gyaloglás lehetővé teszi a nézelődést is. A zsírégetés alacsony, hosszantartó terhelést jelent, azaz 60-70%-os pulzustartományban végzett edzés. Ez körülbelül 5-7 km/h sebességgel történő 1-2 órás gyaloglás. Közben beszélgethetsz, nézelődhetsz, felfedezheted a környék titkait! 🙂

A másik lehetőség a tengerparti gyors gyaloglás, kocogás. Felemelő érzés a hullámok által nyaldosott parton gyalogolni vagy futni. A vízben futástól a nedves homokon át a száraz homokos bőrápolásig minden adott! Közben szépen lebarnulhatsz, és feltöltekezhetsz a tengerparton jelen levő négy elem erejével.

Figyelem, a lassú séta nem égeti a zsírt!

Ha tudsz kerékpárt, görkorcsolyát szerezni, nagyobb távolságot is bejárhatsz, s közben égetve azt a kellemetlen sárga kötőszövetet.

 

Edzés a tengerparton: zsírégető gyaloglás

 

Edzés a tengerparton: kerékpár

 

2, Erősítés és testfeszesítő edzés a tengerparton

Mit ér a zsírégetés, ha a bőr és a csont alatt nincs izom? Nincs szükség, százmilliós gépparkra, hogy szálkás, feszes izmaid legyenek! Kis kreativitással bármilyen izomcsoportot megedzhetsz, csak meg kell látni azokat a lehetőségeket, amik mellett az átlagember elmegy. A tengerparti padok, mászókák, rudak valóságos tárházát nyújtja a saját testsúllyal végzett gyakorlatoknak. A régi idők atlétái, harcosai és sportolói ilyen gyakorlatokkal érték el bámulatos alakjukat és testi erejüket.

Nehogy kétségbe ess, mert nem lehet fekve nyomni!

Néhány helyen tengerparti edzőterem is van, ahol az edzőterem üvegfalán keresztül élvezheted a kilátást. Tengerparti szabadstrandokon, szállodák partrészein animátorok hangulatos zenés óráin vehetsz részt.

Íme egy pár lehetőség a tengerparti erősítő edzéshez:

 

Edzés a tengerparton: fekvőtámasz.

 

 

Edzés a tengerparton: húzódzkodás.

 

 

Edzés a tengerparton: kézállás.

 

 

Edzés a tengerparton: lefelé néző kutya helyzet.

 

3, Úszás és vízi sportok képzik az edzés a tengerparton harmadik részét

A víz szerelmesei kedvükre úszhatnak, evezhetnek, szörfözhetnek vagy kite-ozhatnak. Élvezetes edzés a búvárkodás: egy pipa, úszószemüveg és békaláb segítségével fölfedezheted a tenger élővilágát, és ahogy rácsodálkozol a tenger lakóira, égnek a kalóriák.

 

Edzés a tengerparton: úszás a tengerben.

 

4, Válogasd össze a saját edzésedet!

Határozd meg személyes fitneszcéljaidat, és ez alapján válogasd össze kedvenc gyakorlataidat!

Íme egy példa:

Egy hosszú, gyors zsírégető gyaloglás a tengerparton adja az alapot a szálkás testhez. Ötven-száz méterenként betehetsz állomásokat, ahol szabadgyakorlatokat végzel (fekvőtámasz, hasazás, húzódzkodás, guggolás, tolódzkodás, kézenállás stb.). A következő állomásig gyaloglás, majd megint jöhet egy csokor erőfejlesztő gyakorlat. Utána úszás és gyaloglás visszafelé, és nyújtás a fürdőlepedőn, a napernyő alatt.

Ezután jól fog esni a pihenés egy jó könyvvel a kezedben!

A tengerparti levegő szépen gyógyítja a légúti betegségeket,  a tenger pedig a bőrbetegségekre kiváló.

Ha ezt az edzés a tengerparton programot naponta-kétnaponta végigcsinálod, rengeteg látnivalót találsz edzés közben, lebarnulsz, és olyan szálkás és izmos leszel, hogy az ismerőseid nem fognak Rád ismerni.

Nemsokára itt a nyár, készülj a kreatív tengerparti edzésre!

Edzés a tengerparton = élvezetes élményedzés + gyógyulás + a túlsúly ellenszere

Az edzés a tengerparton program akkor teljes, ha egy kis étkezési tanácsot is megfogadsz. Egy napsütötte tengerparti város piaca roskadozik a friss gyümölcs- és zöldségkínálattól. Felejtsd el a hízlaló ételeket, és egy-egy étkezés helyett válassz egy könnyű salátát! Így a leégetett kalóriák nem kerülnek pótlásra, és a bőröd is szépen kitisztul a vitaminban és tiszta vízben gazdag nyersételeknek köszönhetően.

Íme a kedvenc tengerparti fitneszsaláta, ahogy szeretem:

Óriás édes olívabogyó paradicsommal, kockára vágott uborkával, zöldsalátával, articsókával fűszerekkel (rozmaring, bazsalikom stb.) meghintve. Öntetként olívaolaj és citromlé keverékét javaslom. Egy-két szelet bruschetta kísérőnek, és a Paradicsomban fogod magad érezni!

 

Tengerparti edzés után a tartós jó alak titka egy jó saláta.

 

 

 

Reggelire természetesen frissen facsart gyümölcslé!

Jó edzést a tengerparton!

Neked milyen tapasztalataid vannak a tengerparti edzéssel kapcsolatban?

X