Teljesíteni a Tour de France-on óriási sportteljesítmény. Ez a kisfilm bemutatja  a felkészülésüket, azon belül is megtudhatod, az egészséges táplálkozás és a nyújtás mennyire fontos azoknak a versenykerékpározóknak, akik a Tour de France-ra készülnek. Lássuk, mit tanulhatunk profi versenyzőktől az izomnyújtás és a táplálkozás terén!

Hogyan készül egy profi kerékpárversenyző erre az elképesztő megmérettetésre? A verseny óriási, a tét nagy, a vetélytársak ugyanúgy nyerni akarnak, mint az összes többi résztvevő.

Az Argos-Schimano csapat betekintést enged a műhelytitkokba. Életmódszakemberként két dolgot emelnék ki, ami feltűnt a rövidfilmben.

Az egyik a táplálkozásuk, a másik pedig a nyújtás, amit az edzés közben és végén alkalmaznak.

A versenykerékpározók elképesztő mennyiségű kalóriát égetnek el, egy négyórás edzésen ez akár 3000 kalória is lehet. Ennek ellenére a képek rengeteg gyümölcsöt, salátákat és pirítóst mutattak. Ezek az ételek jól szívódnak fel, sok energiát adnak, és egészségben tartják a sportolót. Gratulálok nekik!

 

A kerékpárversenyzők sok gyümölcsöt és zöldséget esznek

 

 

A kerékpárversenyzők gabonát fogyasztanak pirítósként

 

 

A kerékpárversenyző táplálkozásában sok a gyümölcs

 

A másik a nyújtás, melynek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Minden olyan sportolónak – műkedvelőknek és hivatásosoknak egyaránt -, ahol erőt vagy állóképességet fejlesztenek, időt kellene szánni a megfelelő mennyiségű és minőségű nyújtásra.

 

A kerékpárversenyző tudja, ha győzni akar, a nyújtás nem maradhat el

A csípő és combhajlítók nyújtása.

 

A nyújtás egyaránt fontos a testépítőnek, futónak, versenykerékpározónak stb. Az erőkifejtés vastagítja – és ezáltal rövidíti az izmokat. A rövidült izmok merevvé, görcsössé válnak. Ezt ellensúlyozza a nyújtás, amint azt a versenyzők be is mutatják.

A nyújtás azoknak is fontos, akik semmit nem sportolnak, ugyanis bizonyos izmok a használat hiányától is merevednek. Ilyen például a combhajlító. Megfelelő nyújtó gyakorlatok segítségével elérheted, hogy idős korodban (100-120 év :)) is nyújtott lábbal tudd bekötni a cipődet.

 

A kerékpárversenyző tudja, ha győzni akar, a nyújtás nem maradhat el

A lábikraizom és a boka nyújtása.

 

Szerintem egy jó sportember nemcsak az erejét, hanem a hajlékonyságát, rugalmasságát is fejleszti, így teremtve egyensúlyt a fizikai test e két ellentétes tulajdonsága között.

A nyújtás hajlékony ízületeket és rugalmas izmokat eredményez, s így sokkal fiatalabbá válik a tested a koránál.

 

A kerékpárversenyző tudja, ha győzni akar, a nyújtás nem maradhat el

A combfeszítők nyújtása.

 

Body & Soul óráimon az izmok és ízületek nyújtása nagy szerepet kap, heti két órán csak ezzel foglalkozunk.

Kattints ide a legfrissebb órarendért, válassz egy időpontot, és várlak szeretettel egy nagy nyújtásra!

Hidd el, a spárgát is megtanulhatod akár 60 fölött is!

Itt nézheted meg az Argos-Schimano csapat fölkészülését bemutató kisfilmet:

Jó nyújtást!

X