Gyakran hallom, hogy a harmincasok leírják magukat. Egyfajta szánalmas feladással nyugodnak bele harmincas évük elején(!), hogy már öregszenek, és ebben a korban természetesek a problémák. Egy újabb példát láthatsz és olvashatsz, mely megcáfolja ezt az ostoba hozzáállást. Robert Durbin elhízva, betegen kezdett edzeni 54 éves korában. Nézd meg, mit ért el!

 

A videó szöveges kivonatát és az interjú fordításást Martin-Ferenczi Ágnes készítette

(A Robert Durbin-ről szóló írások között kisebb eltérések vannak, hol azt írják 54, hol azt, 56 évesen kezdett edzeni.)

 

Robert Durbin,  64 éves, Louisville, Kentucky, USA

Másfél évvel ezelőtt kezdett tornagyakorlatokat végezni, a Youtube-on látott videok  hozták meg a kedvét. Nagyon szereti a korláton végzett gyakorlatokat, azok közül is kedvence a zászló. Csak azért is bebizonyította, hogy ezt is meg tudja csinálni, annak ellenére, hogy ismerősei azt állították, nem fog neki menni.

Amikor 56 évesen elkezdett edzeni, Robert Durbin túlsúlyos volt, járni is alig tudott, nem volt boldog, és zavarta őt, hogy a gyerekeivel és a kicsi unokáival nem tud foglalkozni.

Akkor kezdett el edzőterembe járni. Napi 1-2 órát kezdett edzeni, saját testsúllyal és szabad súlyokkal, kardió gyakorlatot végezett. Úgy gondolta, bármi, amitől jobban érzi magát, hosszú távon jótékony. Most, 64 évesen, azt mondja, jobban érzi magát mint 18 évesen!

 

Robert-Durbin

 

Robert Durbin fogyásának története a Keddi Átváltozás-ban

Bizonyára ismered azt a mondást, miszerint az életkor csak egy szám. A most következő történet hallatán eldobod az agyad. Egy nagyon inspiráló emberről van szó. Élő példa arra, hogy az egészséges életmódra, életkortól függetlenül, bármikor áttérhetsz.

– Hány éves Ön most, illetve, szeretnénk, ha bemutatná nekünk, milyen utat tett meg mostanáig egészség és fitnesz terén.

– 64 éves fiatal ember vagyok. Még 1987-ben egy nagy esés következtében eltörtem mindkét bokámat, így kerekesszékbe kényszerültem egy időre, majd műtétek sorozatát követően az orvosok azt mondták, 57 éves koromra végleg tolószékbe kerülhetek. Egyébként is túlsúlyos voltam, 208 font (94 kg), amit egy a dohányzástól károsult tüdő tetézett.

A legfiatalabb lányom és az ő barátja hívták fel a figyelmemet a testépítésre, és úgy döntöttem, hogy csinálni fogom. Így elkezdtem járni az edzőterembe, de akkor még fűzőben és – a rossz lábaim miatt – különleges csizmában. Gondolhatja, én voltam az edzőteremben a mindennapos téma. Aztán majdnem abba is hagytam, mert még 6 fontot híztam. Aztán ahogy lassan – még a bal fülemben kialakult daganat mint hátráltató tényező ellenére is – elkezdtem látni a változás apró jeleit, 2003-ban abbahagytam a dohányzást.

Elkezdtem magam valóban jobban érezni, és ez azóta is így van. Családom és jó barátok segítségével csak remélni tudom, hogy versenyezhetek az én 60 éven felüli testemmel, és időközben elkezdtem saját testsúllyal, valamint korláton edzeni. És egyre jobb vagyok.

– Milyen ételeket fogyasztott, amikor gyerek, illetve fiatal felnőtt volt? Min változtatott azóta?

– Gyerekként vidéki módon mindent disznózsírban sülve ettem, és ez megmaradt felnőttként is, csak mindenből még többet ettem. Amikor a testépítést elkezdtem, a legnehezebb az étkezésben a kisebb adagok fogyasztása volt, most úgy érzem, a megfelelő étrendet követem.

– Űz valamilyen csapatsportot, illetve milyen sportot néz szívesen?

– Nem játszom csapatban, de nagyon szeretem a profi amerikai focit és a főiskolás kosárlabdát. Nagyon szeretek crossfit játékokat is nézni.

– Mi az ami Önt érdekli, mi a kedvtelése, és mitől derül mosolyra?

– Mindenféle testgyakorlat, valamint azt hallani az emberektől, hogy mennyire csodálnak engem azért, amit eddig elértem.

– Mi volt az a katalizátor, ami elindította az életmódváltást az Ön esetében?

– Az ÉLET!!!

– Milyen álmai illetve céljai vannak, mit szeretne elérni az elkövetkező 12 hónapban?

– Szeretnék az NPC (National Physique Committee, a legnagyobb amatőr testépítő szervezet az USA-ban) mester testépítő versenyen indulni. Szeretnék New York City-be menni és a Barstarzz-zal edzeni, Californiába menni, hogy Frank Mendranó-val edzzek, ő a legjobb.

– Milyen, az átalakulásával kapcsolatos ötleteket osztana meg az olvasókkal?

– Sosem késő elkezdeni az edzőterembe járni. Én 64 éves vagyok és még mindig csinálom.

 

Az eredeti interjút itt olvashatod.

Robert Durbin t az Instagrammon itt tudod nyomon követni: @rockhardpapaw

Ha Robert Durbin ilyen erős és jó alakú lett a későn kezdett edzés ellenére, már senki sem gondolhatja, hogy ne tudna bármikor elkezdeni edzeni. Robert Durbin nagyszerű példa minden korosztály számára!

X