Az oktató pénzbe kerül, oda kell menni hozzá, míg a YouTube-on „minden” fönt van, ingyen. Miért olcsóbb és gyorsabb mégis oktatótól tanulnod?

Sok érvem van, kezdjük egy orosz pszichológus, tudománytörténész és tudományfilozófus Lev Szemjonovics Vigotszkij felfedezésével:

Vigotszkij rájött hogyan tanulhatsz a leggyorsabban

Úgy vélte, mindenkinek két készségfejlődési szakasza van:

1, olyan szint, amit egyedül tanulva is elérhetsz,
2, olyan szint, amit egy tapasztaltabb segítővel érhetsz el.
(Ezt nevezte el következő fejlődési övezetnek.)

A következő fejlődési övezet az jelenti, hogy a tapasztaltabb személy egy kissé a meglévő képességed fölött gyakoroltat. Pont abban a tartományban maradva, amit alulról az „önállóan már nem tudsz elvégezni” határol, felülről pedig a „segítővel sem tudod elvégezni”. Ha megfelelő a kihívás, létrejön a Csíkszentmihályi áramlás (flow) élménye is, ami boldogságérzést okoz. Ez a sáv mindenkinél máshol van ugyanabban a témában.

Ezt úgy képzeld el, amikor a szülő a gyerekhez lassan, egyszerű szavakkal beszél. Ez a beszéd már a gyerek képessége fölött van, de még nem annyival, hogy ne értse. Ez a kissé képességek fölötti beszélés maximalizálja a gyerek nyelvtanulási képességét, azaz így tanul a leggyorsabban.

Ez az elv bármilyen készség elsajátítására igaz, így a mozdulatok, gyakorlatok tanulására is.

 

Az oktatód nemcsak egy gyakorlattárház (mint a YouTube), hanem kiválasztja azt amire szükséged van

Képzeld el, hogy egy olyan ruhaáruházba kerülsz, ahol milliószámra hevernek a ruhák, összekeverve, egymás hegyén-hátán. Ebből a káoszból kell kiválogatnod a ruhadarabokat, egyenként felpróbálni, hordani egy darabig, hogy kipróbáld, milyen. A kínálat akkora, hogy ha az egész napodat ott töltöd, életed végéig próbálgathatsz, akkor sem jutsz a végére.

Így nem fogsz gyorsan tanulni.
A legjobb módszer az, hogy profitól tanulsz, aki időt takarít meg, és a tanulási időn kívül már nem kell a káoszban bogarásznod, hanem pénzt tudsz keresni.

Az oktatód e területen rendelkezik a megkülönböztető képességgel, és azt adja, amire szükséged van. Bemegy helyetted az áruházba, leakasztja a fogasról a méretedet, majd az alkatodra is igazítja. Aztán ugyanígy kiválasztja a többit is, míg egy harmonikus és méretre szabott öltözéked lesz.

A YouTube-on szinte végtelen gyakorlatok vannak – jók is, rosszak is -, és egyik sem neked készült. Egyik sem a te szintednek való.
Az oktatód is ismer gyakorlatokat (természetesen közel sem ennyit), ugyanakkor rendelkezik a ítélőképességgel és megkülönböztető-képességgel, hogy azt kapd, amire a legnagyobb szükséged van.

Az oktatódtól kérdezhetsz, a géptől nem. Az oktató kijavít, a képernyőről végzett másolás veszélyes.

 

Az oktatód kitakarította előtted az utat, hogy gyorsan haladhass

Az oktatód éveket, évtizedeket tölt azzal, hogy egy eleven tudástárrá váljon.
Képzésekre jár, könyveket vesz, kísérletezik. Egy gyakorlat kikísérletezése, megértése, amit néhány perc alatt megkapsz, sokszor évek munkája, felfedezése.

Sem ezt a hosszú utat nem kell bejárnod, sem azt a rengeteg energiát, időt nem kell beletetted, amit ő.
Az időd drága, tévutakra nincs időd. Nem fogsz tanulási zsákutcákba jutni, jóval kisebb eséllyel fogsz elesni kézállásban vagy fejbe vágni magad buzogánnyal (indian club, míl)

 

 

Az oktatód nem jobb vagy több nálad.
Mindössze régebben jár azon az úton, amire most lépsz rá.

És végül: egy jó oktatóból árad a tudás átadásának a vágya, és a személyes jelenlétében ösztönző erőt érzel magadban, hogy nap mint nap megtedd a kis lépéseidet az utadon.

 

Erős, hajlékony, fájdalommentes testet akarsz?

Válasz egy csoportos órát itt, vagy keress meg magánóráért

 

X