GyIK – A jógaoktató képzés Gyakran Ismételt Kérdései

Hat éve tartunk jógaoktató képzést. Ezalatt diákjaink által számtalan kérdéssel, nézőponttal találkoztunk. A leggyakoribbakat összegyűjtöttük, és megválaszoltuk. Érdemes végigolvasnod, hátha Benned is megfogalmazódtak ilyen kérdések.

A többiek biztos profik a jógaoktató képzésen, én leszek a legbénább! Való ez nekem? Meg tudom csinálni?

„Már egy éve szeretnék eljönni a jógaoktató képzésre, és ez a korlátozó gondolat az oka, hogy még nem vagyok végzett oktató. Aztán nagy nehezen rászántam magam, és én lepődtem meg legjobban, hogy a csoport egyik húzóerejévé váltam… Sokat lendített az önbizalmamon!”

Nem először találkozunk a bemutatkozó körön a kishitűséggel, önbizalomhiánnyal. Magamban is számtalanszor megfigyeltem ezt a hívatlan vendéget, amikor új kihívásokat kerestem. Biztos Neked is volt a környezetedben olyan a gyermekkorodban – vagy akár még most is – akinek hitetlenkedő kijelentései befészkelte magát lelkedbe, és azóta is onnan szónokol.

Sokszor pont azok szenvednek ettől legjobban, akik már évek óta jógáznak, sportolnak valamit, és komoly teljesítmény van mögöttük.

Hogyan is hihetnéd el magadról, hogy jó vagy, ha ez az alattomos valaki, ez a belső hang folyton az ellenkezőjét suttogja a füledbe?

Nemzeti szinten vagyunk „megáldva” ezzel a jelenséggel, sokunk életét keseríti meg. Biztos ismersz ugyanakkor másokat is, akik jóval kevésbé szorgalmasak, tehetségesek, csekély tudásúak, mégis hatalmas önbizalommal, széles mosollyal, szemernyi kétség nélkül állnak ki mások elé, és adják el sokszor a langyos vizet.

Az okok keresése messzire vezetne, inkább lássuk, mit tehetsz, ha felismered magadban a kishitűséget!

Az első lépés, hogy felismerd, és rá tudj tekinteni. Amikor már beszélni is tudsz róla egy bizalmas barátnak, már jól haladsz! Ez a Benned lakó kétely utálja, ha lelepleződik, ha fény derül ármánykodására. Azonnal csökken a hatalma, amint róla beszélnek!

Nehéz egyedül legyőzni a kishitűséget, és megingathatatlan önbizalomra szert tenni. Jógaoktató képzésünkön egy olyan támogató közösség tagja lehetsz, ahol segítünk önbizalmad megerősítésében. Tapasztalni fogod, nem vagy egyedül ezzel a problémával. A csoportból jövő elfogadás és bátorítás felszabadítja és beindítja azokat a gyógyító erőket, mely feloldja a kétségeidet. Te magad leszel legjobban meglepődve, az új életeden!


Nem vagyok túl öreg, hogy elvégezzem a jógaoktató tanfolyamot?

Az elmúlt közel húsz évben az egyetemistától a nyugdíjasig rengeteg embert oktattam. Az egyik hölgyvendégem évtizedes állandó, súlyos csípőfájással érkezett. A csoportban mára ő lett a példakép. Kézállást végez, spárgázik. Böjttáboromban a szemem előtt mászott át a kerítésen – 63 évesen. Őrület, miket csinál, látnod kéne! Írtam róla cikket is, itt találod.

Legidősebb vendégem 85 éves volt, egy dédmama, aki ma is oktat, csoportos órákat vezet. Nehogy már leírd magad 40-hez közeledve, vagy a fölött!

Azt tapasztaltam, a naptári kor nem jelent a jógában túl sokat, mert:

– sokszor az idősek jobb állapotban vannak, mint a fiatalok,

– az idősebbeket segíti bölcsessége és élettapasztalata,

– jógázni bármikor el lehet kezdeni.

– megfelelő tisztítókúrákkal a test biológiailag visszafiatalítható!

A jógát bármennyi évesen elkezdheted, és bármeddig taníthatod!

Jógaoktató képzés - sose vagy hozzá túl öreg/kövér/merev! Jógaoktató képzés - sose vagy hozzá túl öreg/kövér/merev!


Már nem elégít ki a munkám, váltásban vagyok, szeretnék megújulni. Útkereső lettem, hol a helyem, mihez kezdjek az életemmel? Úristen, én is kiégtem?

Korunk nagy kérdése az egzisztenciális válság. Ez azt jelenti, hogy keressük önmagunkat és helyünket a világban. Ma már nem olyan az élet, hogy kezdesz egy munkahelyen, és onnan mész nyugdíjba. Ma már teljesen természetes, hogyha átképzed magad, és pályát módosítasz. Persze, hogy időközben más lettél, és ki láthatta volna előre a mai rohanó világban, hogy milyenné válik a világ és Te magad?

Túl a harmincon ilyen kérdések merülnek fel bennünk:

Ki vagyok én, és mi dolgom a világban?

Ez a legértelmesebb kérdés, amit feltehetsz magadnak! Mivel azonban nem készítettek fel a válasz hiányával járó kínzó érzésre, legtöbben nem is tudunk ezzel mit kezdeni…

Az egyik csoportban több közgazdász végzettségű tanuló volt. Nem egy közülük vezető beosztásban dolgozott, és komoly sikereket ért el. Valami mégis hiányzott az életükből, mert már nem tudnak azért a munkáért lelkesedni, amit eddig végeztek. Keresik magukat, érzik, már nem ez az ő útjuk, hanem inkább emberekkel szeretnének foglalkozni.

Ahhoz, hogy újra megtaláld önmagad és a helyed a világban, két dologra van szükséged. Az egyik a mély önismeret, hogy újra meghatározd magad, hogy ki is vagy Te, és miért tudsz újra lelkesedni, szenvedéllyel élni. A másik pedig a szakképzés, vagyis abba az irányba képezni magad, amivé válni szeretnél.

A zárt falak mögött elsuttogott tudás ideje lejárt. Soha nem volt ilyen könnyű tanulni, (át)képezni magad!

Egy kedves vendégem húszévnyi biztosítói munka után lett 55 évesen virágkötő. Ő már megvalósította álmait, most Rajtad a sor, valósítsd meg Te is!

A jógaoktató képzés önismereti része segít abban, hogy jobban ráláss magadra, és kizökkenj az elakadásból. Mivel kis, családias hangulatú, nyitott és befogadó csoportban dolgozunk, maga a csoport is nagy segítség, a spontán kialakuló megnyílások miatt. Felszabadító az az érzés, amikor rájössz, nem vagy egyedül a problémáddal!


Az interneten azt olvastam, hogy csak OKJ-s végzettséggel lehet jógát oktatni. Ez igaz? Létezik OKJ-s jógaoktató képzés?

Nem. Az internet a nyomdafestékhez hasonlóan sok mindent elbír. Tudnod kell, hogy az interneten piacot félrevezető információk terjengenek. Voltak kísérletek, hogy a jógát az egészségügy, illetve a sport alá sorolják be. Ezekre végül nem került sor, tehát nem kell OKJ-s végzettséged ahhoz, hogy elkezdj oktatni.

OKJ-s jógaoktató képzés nem létezik, ennek utána is nézhetsz. Ne higgy el mindent, ami a hirdetésekben van!

A 2014-es tanévtől lehetőséged nyílik arra, hogy a jógaoktatói okleveled mellé OKJ-s Fitnesz Instruktori végzettséged is szerezzél. Erre a képzésre nem a jógaoktató képzés keretein belül kerül sor, hanem azon kívül.

Ha úgy gondolod, egy ilyen végzettséggel nagyobb biztonságban vagy, szerezd meg ezt a végzettséget is. Ha nincs rá szükséged, nem fogunk rábeszélni, mert OKJ-s végzettség nélkül is oktathatsz jógát.


Kinek érdemes a jógaoktató képzést elvégezni?

Tapasztalataink szerint három nagy csoportja van a jelentkezőknek:

1, akik jógát szeretnének oktatni,

2, akik maguk örömére végzik, mert többet akarnak tudni,

3, fitnesz, wellnesz területén dolgozó edzők oktatók.

Az első csoportot nem kell magyarázni.

második csoport magának tanul, nem akar oktató lenni. Szeretne többet tudni, jobb gyakorlóként élvezni a jóga hatásait. Helyre hozni egészségét, karban tartani magát. Fontos számára a szemléletváltás, érzi, hogy már mást (is) szeretne csinálni. Keresi a kihívást, mégpedig egy más jellegű kihívást, mint az elmúlt években.

Egy fitneszedzőnek ezért érdemes jógaoktatói végzettséget szerezni, mert így bővítheti a tudását, és munkahelyén jógaórákat is vállalhat. Újabb terület nyílik ki számára, ahol dolgozni tud. Másrészt egy-két jóga elemet bevihet a nem jóga óráira, egy-két nyújtó gyakorlatot például az edzés végére. Vannak vendégek, akik igénylik és kérik a több nyújtást, a legjobb nyújtó gyakorlatok pedig a jógában találhatod.


Milyen előfeltételei vannak a jógaoktató képzés nek?

Amikor Párizsban, Európa egyik legjobb oktatójától tanultam, 3 év leigazolt gyakorlást kértek a felvételihez. Mindenképpen előny, ha jársz vagy jártál jógázni, mondjuk egy fél évet. Mindig vannak olyanok is, akik lakhelyük miatt nem tudnak elmenni jógaórákra, mert nincs rá lehetőség.

Ők lesznek az úttörők, akik szülővárosukba elviszik a jógát. Nekik többet kell gyakorolniuk otthon, de érdemes belevágni, főleg, ha már más sportban van jártasságuk.

 

Vidéki vagyok, érdemes feljárnom Budapestre tanulni?

Vidéken nagyon sok lehetőség van még jógaoktatás szempontjából, több vendégem viszonylag rövid idő alatt, szájhagyomány útján tart telt házas órákat néhány tízezres kisvárosokban. Ha vidéken, kisvárosban élsz, a jógaoktató képzés ára hamar meg fog térülni!

Cegléden, Velencén, Szigetszentmiklóson, Somogyudvarhelyen, Gyöngyösön és még sok kisvárosban, sőt faluban tartanak nálunk végzett diákjaink sokszor telt házas órákat. Ha érdekel a jógaoktatás, és vidéken élsz, egy percet se gondolkodj ezen, legyél Te az első, és ne valaki más! Vajon mit fogsz érezni, mikor az a valaki sikeres oktatóvá válik, Te pedig még mindig a jelentkezéseden gondolkodsz.

Én egész Párizsig utaztam egy három éves jógaoktató képzés miatt, és nem bántam meg!

Jógaoktató képzés

Ha merev a lábam/térdem/csípőm/vállam, lehetek hiteles jógaoktató?

A leendő jógaoktató nem gumiember, hanem átlagos képességű személy, aki gyakorlása során fejlődik hajlékonyságban. Gyenge pontjai mindenkinek vannak, itt érhető el a legnagyobb fejlődés!

Emlékszem egy hölgyre Párizsban, akinek nagyon merev volt a térde és a csípője. Nem tudott leguggolni addig, hogy a lábszára és a combja derékszöget zárjon be egymással. Kitartó gyakorlásával elérte, hogy be tudjon ülni a két sarka közé!A csípője még nagyon merev volt, amikor láttam, több takarót is betett a térde alá, amikor bemutatta a gyakorlatokat. Elfogadta jelenlegi helyzetét, egyáltalán nem zavarta. Mindent tudott arról, hogyan kell a merev csípővel bánni, milyen eszközöket kell alkalmazni.

Az egyik legjobb oktatóként emlegették.

Szerinted kiből lesz a jó oktató, aki elsőre ösztönösen mindent megcsinál, vagy aki hosszú utat jár be fejlődése során, és át tudja érezni és képes kezelni mások nehézségeit.

Ha ezek után még van kérdésed, szívesen megválaszolom: 0630/700-1633

Várunk szeretettel a 2014-es jógaoktató képzésen, részletekről itt olvashatsz.





X