A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung többek közt a sérülésekről írt a jógával kapcsolatos cikkében egyik nyári számában.

 

Szerezhetsz-e a jógától súlyos sérüléseket?

Egyik kedves vendégemtől kaptam az újságot, és egy másik kedves vendégem fordította le németről a cikket. Bemutatja a jógát, a különböző irányzatokat, néhány gyakorlatot. Kétségbe vonja az egyes gyakorlatok gyógyhatását, mert nem érti, mitől működik, hogyan hat. Majd ismertet két esetet, két gyakorlat általi sérülést.

Első esetben egy illető három órát ült vadzsrászanában, a világbékéért imádkozva. Az eszme nemes, a világbéke helyett azonban ülőideg-sérülés köszöntött be.

vadzsrászana - gyémánt/mennydörgés helyzet

vadzsrászana – gyémánt/mennydörgés helyzet

A másik esetben pedig az úrdhva dhanurászanában (nyugaton hídként ismert gyakorlat) okozott az idegekben sérülést.

 úrdhva dhanurászana - felső íjtartás
úrdhva dhanurászana – felső íjtartás

Mondhatjuk-e, hogy a jóga sérüléseket okoz?

Egyértelműen nem, mert megsérülni otthon is lehet. Ugyanakkor nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. Igen, lehet sérüléseket szerezni a jóga testtartásaival, ha a gyakorlat, amit végzel:

– (még) nem a Számodra megfelelő (nehézségű),
– nem szabályosan végrehajtott,
– túl sok ideig kitartott,
– nem előkészített és nem levezetett.

A jóga terjedésével a sérülések is szaporodnak, mint ahogy minden más mozgásnál is ez történik. Különösen veszélyes, hogyha egy képen látott tartást akarsz elsajátítani ötletszerűen, nem törődve azzal, hogy a képen látható illető hogyan jutott el odáig.

A jóga gyakorlása belső, személyes dolog, nem a nyilvánosságra tartozik. A facebook-on terjedő képek adhatnak ugyan ihletet, hogy gyakorolni kezdj, de utat a fejlődésed céljához nem.

A haladó gyakorlatok haladó sérülésekhez vezethetnek. Ezért keress egy jó oktatót, aki felméri a szintedet, kikérdez, és az állapotodnak megfelelő gyakorlat(sor)t adja.

Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz?

Folyamatosan fejlődsz, és elkerülnek a sérülések. A meglévő betegségeid és sérüléseid meggyógyulnak.
Ha fájdalmaid vannak, rendszeresen meghúzod magad, kihagyásokra kényszerülsz, gondolkozz el a gyakorláshoz való hozzáállásodon, az irányzaton, amit űzöl, és az oktatód módszertanán.

Tedd föl magadnak az alábbi kérdéseket:
Túlzásba vittem-e valamit? Mennyire figyelek oda a testem jelzéseire? Mennyire következetes a gyakorlásom?

Sérülésmentes fejlődést kívánok!

A cikket itt olvashatod eredetiben:
http://www.faz.net/aktuell/wissen/mensch-gene/yoga-der-koerper-haelt-viel-aus-11797258.html

X