Nem ritka, ha ugyanarról a jelenségről – melynek objektívnak kellene lennie, teljesen ellentétes dolgokat, tanácsokat olvasol. Sótémában is ez a helyzet.

A minap írtam egy blogbejegyzést, melyben tanácsokat adtam a nyári meleg elviselésére.
Ezen tanácsok egyike volt a só elhagyása, melyet azzal indokoltam, kiszárítja a szervezetet.Ennek kapcsán bukkant felszínre a nagy sómítosz, mely két táborra osztja a fogyasztókat.

A sóhívek – és itt a szervetlen kősóról, a NaCl-ről van szó – azt állítják, a só egészséges, fogyasztása kötelező, és az a nézet, hogy emelné a vérnyomást, nem igaz, sőt  (vagy inkább stílszerűen sót).
Egyes sóhívek még azt is javasolják, 8-10 g sót vízbe kell rakni, és meginni.
Fő érvük a szokások – régen is sózták a paradicsomot, ezért biztos jó, illetve az izzadás során elvesztett sómennyiséget pótolni kell.
Azt is állítják, hogy a sóbányák fontosak voltak a királyságokban, ez mutatja szerintük egyészségügyi hasznát, szerintem kereskedelmi értéket.

A másik oldal – melyet magam is vallok, a következőképpen gondolkodik a sófogyasztásról:

1, Ásványi anyagokra természetesen szükség van, ezeket hívja a köznyelv sóknak.

Kétféle úton kerülnek a szervezetünkbe: szervetlen (konyhasó) és szerves (növények) formában.
A kettő között az a különbség, hogy a szervetlen ásványi anyagokat a növények szerves, organkus sókká alakítja. Ezeket a megelevenített növényi sókat kellene fogyasztanunk.

Az állatvilág és az ember nem képes hasznosítani a szervetlen anyagokat. Ha tudnánk, ehetnénk vasszöget, aluminiumdarabokat, rézkilincset, földet stb.

Ezt azonban senki nem teszi, mert csak a növény képes rá.

A négy legfontosabb ásványi só a kalcium, kálium, nátrium és a magnézium.

2, A négy legfontosabb ásványi anyag szerepe és forrásai

Rövid leírást olvashatsz a ásványi anyagok szerepéről és szerves forrásairól.

Kalcium

Szerepe: csontok, fogak, köröm képzése, egészsége. Hiánya csontritkulást, izomgörcsöket, körömtöredezést okoz.
Természetes forrásai: mák, szezámmag, olajos magvak, mazsola és petrezselyem

Kálium

Szerepe: az izmok helyes működése, sav-bázis egyensúly fenntartása,  nyugodt, lelkiállapot fenntartása. Hiánya lelassult mozgást eredményez, gyengülnek a reflexek, károsodik az izomrendszer, csökken a bélperisztalika, vizesedés.
Természetes forrásai: petrezselyem, citrusfélék, dinnye, sárgabarack, paradicsom, vízitorma, mentalevél, banán.

Nátrium

Szerepe: elektrolitegyensúly fenntartása, izomműkdés. Hiányát az idegrendszer sínyli meg leginkább.
Természetes forrásai: a nyers zöldségek, pl. cékla, sárgarépa, retek és articsóka, árpa.

Magnézum

Szerepe: az izomműködésben fontos, főleg a szívizomnak van rá szüksége, segíti a belső szervek működését. Hiánya izomgörcsök, vese- és májkárosodást eredményez.
Természetes forrásai: búzakorpa, zab, dió, kukorica, olajos magvak, csalán, füge, grépfrút.

Nem kérdés, hogy a nátriumra szükséged van. Fontos, hogy ezt a nélkülözhetetlen anyagot szerves formában kapja meg a szervezeted!
Szervetlen formában mindössze 4-5 g-ra van szükséged, amit bőven tartalmaz az élelmiszer, már utánsózás nélkül is. Egy átlagos táplálkozáson élő ember 20-30 g-ot is eszik belőle, melyet a vese nem tud kiválasztani.

3, A túlzott sófogyasztás következményei

Már dr. Bieler is levezette a folyamatot, melyben a szervetlen só tönkreteszi a vesegomolyagokat, és ez vezet a vérnyomás megemelkedéséhez. A magas vérnyomás egyre fiatalabb korban jelentkezik, és ennek fő fizikai oka a túlzott sófogyasztás, melyet a vesék már nem tudnak kiválasztani.

A felesleges só megköti a szervezetben a vizet, ödémák alakulnak ki. A vizes elhízás egyik oka! Ez pedig megterheli  a szívet.

A sóbevitel tompítja a természetes ízérzékelést, és mindent íztelennek érez az ember. Nagyapám mindent vastagon sózott, mondván, hogy legyen egy kis íze.

A sóról való leszokás visszaállítja az természetes ízérzékelést, és csodálatos új ízeket és élvezetet fedezhetsz fel étkezéseid során.

4, Mit jelent a kiizadt só?

A sóhívők szerint a testmozgás, meleg miatti izzadással sóveszteséggel jár, és ezt a sót pótolni kell közvetlenül akár kősó evésével is.
Megint csak nagyapámra hivatkoznék, aki annyit sózott, hogy a nyári melegben fehéren ragyogott hátán a só. Gyakran látok másokon szintén nyári melegben fehér színű izzadságfoltokat sötétebb ruhán. Ahogy a víz elpárolog, a fehér só ott marad.
Ez annak a jele, hogy a vesék már nem győzik kiválasztani a sót, ezért a bőrön keresztül szabadul meg a szervezeted tőle.
Ne aggódj, örülj, hogy távozik. Ez annak a jele, hogy rengeteg felhalmozódott só van a szervezetedben.

5, Gloria victis, avagy a só létjogosultsága

A só tartósítószer, ezért volt régen keresett árucikk. Serkentőszer is, ezért is adták a versenylovaknak, ahogy azt a sóhívők állítják, csak éppen nem azért, hogy a ló egészséges, hanem teljesítményfokozás miatt. Persze ez nem tett jót a lónak, ugyanúgy, mint a doppingszer sem jó a sportolónak, csak segít megnyerni a versenyt, föláldozva az egészségét.

Amiért a só mégis kell a háztartásba.

Nagyon jót tesz a bőrnek, ezért a fürdővízben a helye.
Jól lehet vele orrot mosni, öblíteni, mert elveszi a víz szúrósságát.
Mivel megköti a vizet, olyan helyekre lehet tenni, amit szárazon szeretnél tartani.

Összefoglalva

Szerves sót fogyassz a szervetlen helyett!
A szerves só forrása a növényvilág, lásd fönt, egyél belőlük minél többet.


Neked mi a véleményed a sófogyasztásról?

X