Merev vagyok! – hallom gyakran. Híres spárgák kövérektől, izmosaktól és soványaktól, öregtől, fiataltól. Lelkesedj, nyújts, és Neked is menni fog!Ahogy a régi vicc mondja:

– Mi az öregség jele?
– Amikor a reggeli merevséget a derekadban érzed.

Merevség helyett légy hajlékony!
A hajlékonyság nemcsak szép, de az egészség és fiatalság jele és sajátossága is. Manapság a harmincas korosztály már azon is elképed, ha valaki nyújtott lábbal be tudja kötni a cipőjét.

Általános tévhit, hogy a hajlékonyság, a rugalmasság csak a kisgyerekek, a nők, vagy azok kiváltsága, akik néhány éves koruk óta nyújtanak. Mítosz, hogy csak az adottságokon múlik.

Oktatóként azt tapasztaltam, hogy kellő gyakorlással és egy jó iránymutatással komoly ereményeket érhetsz el akkor is, ha átlagos adottságaid vannak. Nem baj, ha merev vagy, sem az, ha nem nyújtottál évek óta.

Ha még nem mennek a spárgák, de szeretnéd őket megcsinálni, olvass tovább.

A különleges hajlékonyság megszerzése 4 lépésben:

1, hidd el és lelkesedj!
2, tájékozódj, azaz mi kell a hajlékonysághoz?
3, csinálj tervet
4, kezdd el a megvalósítását!

1, Hidd el és lelkesedj!

Ha el akarod érni célodat, a hajlékonyságot, szilárdan hinned kell abban, hogy képes vagy rá. Lelkesítőnek itt egy pár kép, hogy kellő indíttatásod legyen! Légy motivált!

Jean-Claude van Damme sikerének egyik titka a spárgái voltak
Jean-Claude van Damme sikerének egyik titka a spárgái voltak,
melyeket minden filmjében bemutatott

Újabb bizonyíték, hogy egy izmos test is lehet hajlékony: Crocop, azaz Mirko Filipovic, MMA versenyző
Újabb bizonyíték, hogy egy izmos test is lehet hajlékony:
Crocop, azaz Mirko Filipovic, MMA versenyző

A kor sem akadály: a 91 éves Keleti Ágnes spárgája

A kor sem akadály: a 91 éves Keleti Ágnes spárgája

Még a kutyáknak is megy...

Még a kutyáknak is megy…

És túlsúllyal is

És túlsúllyal is

És még sexy is

És még sexy is

2, Tájékozódj, azaz mi kell a hajlékonysághoz?

A hajlékonysághoz szükséges:
– nyújtás,
– nyitottság, lelki rugalmasság
– táplálkozás

Rendszeres nyújtással tudod fokozatosan egyre hajlékonyabbá tenni izmaidat. Nyújts rendszeresen, fokozatosan, és hagyj pihenőnapokat! Ügyelj a jó előkészítésekre és a levezetésekre is. Légy türelmes, és ne erőltesd túl, mert a sérülések lassan gyógyulnak meg, eseténként hónapok vagy évek.

A lelki nyitottság, rugalmasság, alkalmazkodóképesség valamelyes megjelenik a test szintjén is. A mindenre nyitott gyerek és a megcsontosodott idősek jól példája ennek. Légy nyitott, és rugalmas, mint a fűzfa! 🙂

Hihetetlen, de a hajlékonyságodat befolyásolja az étrended! A húgysavkristályok merevvé teszik az ízületet, a savközömbösítésből származó salakanyagok pedig az izmokban lerakódva merevítenek. Ezért érdemes mérsékelni a húsfogyasztást, és böjtöket, gyümölcsnapokat beiktatva megszabadulni a lerakódásoktól. A felszabadult, salaktalanított ízület, izom sokkal hajlékonyabbá válik!

3, Tervezz!

Készíts utat jelenlegi állapotod és a célod közé! Legyen terved: edzésterved, gyakorlatsorod, hogy mit fogsz rendszeresen végezni, hogyan fogsz nyújtani. A legjobb egy szakemberhez menni, aki átsegít a tapasztalatával az akadályokon.

4, Valósítsd meg a tervedet!

A legjobb terv sem ér semmit, ha nem valósítod meg. Ezért az elméletet vidd át a gyakorlatba, és kezdd el a nyújtást!

Légy türelmes!

A tested érzékeny, ezért óvatosan nyújtsd. Kövesd a fokozatosság elvét, hogy elkerüld a sérüléseket. Fölöleges elmenned a fájdalomhatárig, mert akkor már rombolást végzel. Légy türelmes, nyújts okosan, és tanuld meg kivárni az eredményeket!

Jó nyújtást!

Értesülj időben híreinkről, rendezvényeinkről: iratkozz fel most!

X