Kiderült, miért eszem 10 éve ízetlen paradicsomot, hogy mi az a fehér karika benne. Az ipari paradicsom szivacsban nől, földet nem lát.

Emlékszem nagyanyám mézédes, lédús paradicsomjaira, melyek szétrepedtek az élettől. Nagyon hosszú ideje hiányolom azt az ízgazdagságot, különleges zamatot, amit akkor éreztem, a kert végében szüretelve.Egyik kedvencem, a görög saláta nélkülözhetetlen kelléke a kiváló minőségű, mézédes, lédús paradicsom, mely olyan levet hagy a salátás tál alján, hogy a gondolatra is összefut a számban a nyál.

Évek óta ízetlen paradicsomot eszem, hiába járok piacra. Felfigyeltem egy fura világos karikára a paradicsomban, melyet összefüggésbe hoztam az ízhiánnyal. Mintha arra utalna, hogy nem érett meg.

Kiderült, miért eszem 10 éve ízetlen paradicsomot

Ezt a paradicsomot ma vettük, bemutató céllal.
Bár az egész kissé éretlen a gyér napfény miatt, a jobb oldalon látszik a fehéres gyűrű.
Ennél egyébként erősebben szokott látszani, teljes körben.
Napfény érte a paradicsomot, ha magja barnás színű.
Ha seszínű, vagy nincs színe, akkor üvegházi.

Idén nyáron megtört az évtizedes jég. Egyik vendégem, Tencike hozott felsőpakonyi kertjéből termett paradicsomot. Nagy meglepetéssel kerültem vissza a múlt ízeihez, amikor még a paradicsomnak határozott paradicsomíze volt. Ugyanaz a megszokott gazdag zamat, érettséget tapasztaltam, mint gyerekként.

Ha ilyen a házi paradicsom, akkor mit árulnak a piacon, mi több, a multik pultjain?

Kedvenc zöldségesem, Gyuri, aki éttermekbe szállít be, a minap felfedte a rejtélyt.

A nagyban gondolkodó termelők, magyarok, hollandok egyaránt szivacságyon, automatizált rendszerrel termelik a paradicsomot. Hatalmas fóliasátrakban kapja a paradicsom a meghatározott mennyiségű vizet, tápoldatot – napfényt és földet hírből sem ismeri. Sajnos a termelők gazdasági okok miatt kényszerülnek rá az ipari termelésre.

Íze, összetevői tükrözik a tartási mennyiségi körülményeit – értéktelen paradicsomutánzat. E kierőltetett növényeknek sem ízük, sem hatóanyagtartalmuk nem közelíti meg a földben termett idénynövényt.

A régi közhely megint beigazolódik: mindig az idénynövényt együk. Ezt ki kell egészítenünk azzal is, hogy olyat, ami földben nől.
Annyira hozzászoktunk, hogy mindig mindent lehet kapni, hogy el is felejtettük, mikor érnek a gyümölcsök, zöldségek természetesen.

Ne vágyjunk ősszel vagy télen paradicsomra, mert csak értéktelen holland utánzatot kapunk. Nem tartalmazza azokat az ízeket, enzimeket, vitaminokat stb., amire szükséged van.

Az alábbi növényekkel kel vigyázni idényen kívül, mert fennáll a szivacságyas termesztés gyanúja: paprika, paradicsom, sárgadinnye, kígyóuborka.

Amiben most bízhatunk egyik szakember ismerősöm szerint: sárgarépa, saláta, padlizsán, káposzta.

Értesülj időben híreinkről, rendezvényeinkről: iratkozz fel most!

X