Mi az izomláz? Hogyan tudod elkerülni akkor is, ha keményen edzel? Mit tégy, hogy hamarabb elmúljon? A cikkből kiderül a válasz.Ki nem ismerné a maró, nehéz, fájdalmas érzést, melyre oly büszkék vagyunk?

Úgy gondoljuk, keményen edzettünk, és az izomlázat e kemény munka eredményeként tűrjük, mint bokszoló a törött orrot.

Mi az izomláz?

Szokatlan, nehéz, hosszú ideig tartó, vagy nem használt izomcsoportot célzó mozgás hatására jön létre. Az izomtevékenység hatására tejsav termelődik (a tejhez semmi köze, csak a nevében), mégpedig a glükóz bontásának következményeképpen jön létre, oxigénhiányos állapotban.
Az izomláz a tejsav maró jelenléte az izmokban.

Jó-e az izomláz?

Mivel a szervezeted az enyhén lúgos közegben (pH 7,4 vagy nagyobb) érzi magát legjobban, nem örül a savas befolyásnak. Az elsavasodott szervezet népbetegség, melynek tünetei a fáradékonyság, kedvetlenség, fejfájás, alacsony energiaszint stb.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy hagyj fel a sporttal, inkább fogd fel úgy, hogy még fejlődnöd kell. A sav-bázis egyensúly úgyis helyreáll.
Más kérdés, hogy mivel a mai ember alapvetően savas, érdemes itt is bedobni pár trükköt, hogy minél hamarabb lúgosodj.
Versenyzőknél érdemes fokozottan lúgosítani, mert a sok edzés miatt jóval magasabb a tejsavértékük, mint az átlagembernek. (1,2-2,5 helyett 12-15 a laktátérték.) A savas közeg pedig szétmarja a szervezetet!

Hogyan szabadulhatsz meg izomlázadtól, és nyerheted vissza lúgos állapotodat?

1, Edzés, kirándulás közben lélekezz! – ez a megelőzés része
Lélekezz mélyen, tudatosan, hogy a glükóz bontása tökéletesen menjen végbe, azaz “lélekezd ki a savakat”! A kilégzés különösen jól lúgosít amúgy is.

2, Este, vagy edzés után vegyél lúgosító fürdőt!
Ez szódabikarbónás vizet jelent, mely szépen magához veszi a bőrödön át a savakat. Ázz a lúgos vízben, és szabadulj meg a savaktól! Órákig is maradhatsz benne.

3, Mozogj másnap, hogy a javuló anyagcsere elszállítsa a tejsavat!
Kicsit fájni fog, de hamarabb elmúlik, ha rádolgozol. Nyújtani különösen jólesik ilyenkor.

4, Igyál zöldség- vagy gyümölcslevet, vagy fogyassz sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat!
A szerves ásványi anyagokban gazdag növények segítik a savakat közönbösíteni, így nem kell, hogy a szervezeted saját tartalékaihoz nyúljon, és onnan vonja el pl. a kalciumot.

+1, Mozogj rendszeresen, mert az edzett szervezetben ugyanazon terheléskor kevesebb tejsavat termel.

Értesülj időben cikkeinkről, híreinkről, rendezvényeinkről: iratkozz fel most!

X