A nőket évtizedek óta elérhetetlen ideálokkal sokkolják a divat területén. Már a jóga testtartásait is hibátlan(ra retusált) külsővel megáldottak mutatják be a képeken. Csak a vékony, szálkás alkatú gyakorlóknak állna a jógavilág?Értem én, hogy föl kell tenni a mércét, hogy legyen hova felnőni. Igen, számít a külső. Ne legyünk igénytelenek. Viszont mégsem tudok azzal egyetérteni, hogy minden nőnek tökéletes alakúnak kell lenni télen-nyáron, kortól függetlenül.

Alig van nő, aki ne szeretne vékonyabb lenni. A narancsbőr réme fenyeget, fiatalnak kell látszódni. Bőrhibák nélkül, ráncok nélkül, kilátszódó (hajszál)erek nélkül. Ezt várják el a trendek, miközben a magyar nő dolgozik, háztartást lát el, gyereket nevel, és hallgatja a stresszes férj munkahelyi problémáit.

Mi van, ha egy nő ennek nem tud megfelelni? Kevesebbet ér? Csak modellalkattal és húszéves testtel nő a nő?

Szerintem nem. Nem azzal van a baj, akin van pár kiló felesleg. Hanem az irreális elvárásokkal.

Ezek az elvárások, ez a modellalkat őrület a jóga világába is beszivárgott. Néhány évtizede a jógakönyvekben kövér és sovány, nagy szakállú, szőrös testű férfiak mutatták be tudományukat.

Aztán ahogy a jóga a profi értékesítők hazájába, Amerikába került, és termék lett belőle, elkezdődöt az értékesítés. S hogy mivel? Amivel mindent el lehet adni, a kerékpárkormánytól a telekig: szép nőkkel.

Csak modellalkattal lehet jógázni?

Ahogy modellekkel adják el a fehérneműt, úgy mutatják be a gyakorlatokat a hosszú nyakú-karú-lábú hölgyek.

Nem is ezzel van gondom. A terméket vonzóvá kell tenni. Hanem azzal, hogy ezzel hamis képet festenek erről a világról és a női nemről, túlhangsúlyozva a külsőt. Pl.:

– ha jógázól, így fogsz kinézni
– ha jógázol, nem fogsz megöregedni
– ha jógázol, nem lesznek ráncaid
– ha jógázni akarsz, így kell kinézned
– csak akkor tudod ezt vagy azt a gyakorlatot megcsinálni, ha ilyen az alkatod

Sokszor láttam nagyon ügyes, jó gyakorlókat súlyfelesleggel. Száz kg fölötti nagy hasú férfiakat kézenállva, spárgázni stb. Nem ezen múlik. Igen, tényleg látványos fogyásokat lehet elérni, megszépülő testeket, és visszafiatodó biológiai állapotot életmódváltással.

Ne szegje ezért kedvét senkinek bármilyen mozgás elkezdése, ha nem úgy néz ki, mint Naomi Campbell. Minden test megszépül, ha kinyílik a mellkas, ha beállítjuk a testtartást.

Nem kell Christy Turlingtonnak lenned, hogy jól nézz ki és jól érezd magad.

Így vagy szép, ahogy vagy! 🙂

Gondolj arra, mindig vannak olyanok, akik a belső értékeidért szeretnek!

Értesülj időben híreinkről, rendezvényeinkről: iratkozz fel most!

X